Chili-korianderfisk på thailändskt vis

Den knapriga fisken får läcker smak av thaikryddor.

Ingredienser

  • 1 kg hel vitfisk (1 stor eller 2 små) 

Kryddsås:

  • 2 små schalottenlökar

  • 1 vitlöksklyfta

  • 1 salladslök

  • 1 chilifrukt

  • 5 cm ingefära (bit)

  • 2 msk asiatisk fisksås

  • 2 msk limesaft

  • 2 tsk socker

Till stekningen: 

  • 1 dl vetemjöl

  • 1 l rybsolja

Till serveringen: 
  • koriander, kokt jasmin- eller basmatiris

Tillredning

  1. Torka av fisken inuti och utanpå med hushållspapper. Skär några snitt i fiskens sidor.

  2. Laga såsen. Skala och hacka löken ovh vitlöken. Skiva salladslöken och chilin. Skala och riv ingefäran. Förena ingredienserna. 

  3. Vänd fisken i mjölet. Slå av eventuellt överlopps mjöl.

  4. Värm rybsoljan till + 180 °C i en wok (använd stektermometer). Stek fisken cirka 4 minuter per sida. Låt den därefter rinna av på hushållspapper. 

  5. Lägg fisken på ett serveringsfat och slå på sås. Toppa med koriander och servera med kokt jasmin- eller basmatiris.

Recept Sanna Kekäläinen, foto Reetta Pasanen, dryckesförslag Anri Lindström
Dryckesförslag
Chili-korianderfisk på thailändskt vis

Till den knapriga thailändska fisken med smak av ingefära kan man välja en halvtorr riesling av smaktypen friskt & fruktigt från Mosel. Vinet bjuder på angenäm syrlighet och behaglig sötma.