Choklad- och nötgranola

Knaperrostade havreflingor i kombination med riven choklad och nötter sätter guldkant på vilken morgon som helst.

Ingredienser

  • 6 dl havreflingor

  • 3 msk kokosflingor

  • 3 dl nötter och mandlar, t.ex. pistasch, cashew och oskalad mandel

  • 0,5 dl rybsolja

  • 0,5 dl lönnsirap eller agavesirap

Ytterligare

  • 1 dl torkad frukt (tärnad) eller torkade bär

  • 1 dl riven mörk choklad

  • yoghurt

Tillredning

  1. Slå havre- och kokosflingorna, nöt- och mandelblandningen, oljan och sirapen i en skål. Rör ihop ingredienserna omsorgsfullt. Häll blandningen på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper.

  2. Grädda blandningen i ugn (+150 °C) 25–40 minuter tills den är vackert gyllenbrun. Vänd granolan under gräddningen.

  3. Låt granolan svalna och tillsätt frukt/bär, riven choklad. Granolan håller några veckor i förslutet kärl. Servera med yoghurt.

Dryckesförslag
Choklad- och nötgranola

Varför inte ta ut svängarna och välja ett rosa mousserande vin? Väl avkylda mousserande och pärlande söta muscatviner passar utmärkt till granolan och de övriga brunchrätterna. Vinets rela­tivt låga alkoholhalt lämpar sig väl för den tidiga timmen.

Kom ihåg de alkoholfria alternativen!