Choklad–rödbetskaka

Säsongens läckraste kaka innehåller rödbeta och choklad. Skölj ner läckerheten med skummande porter.

Ingredienser

  • 200 g mörk choklad

  • 250 g rödbeta

  • 225 g rumsvarmt smör

  • 2,5 dl farinsocker

  • 4 ägg

  • 3 dl vetemjöl

  • 50 g mandelpulver

  • 2 tsk bakpulver

  • 0,5 tsk mald kardemumma

  • 0,5 tsk kanel

Garnering

  • 100 g smält mörk eller mjölkchoklad

  • krossad mandel

Till serveringen

  • vaniljglass, vispad vaniljsås eller vispgrädde

Tillredning

  1. Smält krossad choklad och låt den svalna medan du gör i ordning andra ingredienser. Skala och riv rödbetorna. Ställ dem att vänta.

  2. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i sänder. Blanda ihop de torra ingredienserna. Rör om alla ingredienser, men vispa inte. Häll degen i en ugnsform med löstagbar botten (diameter ca 23 cm).

  3. Grädda kakan ca 50 minuter nedtill i ugnen (175 °C). Kontrollera konsistensen med en sticka. Kakan får vara aningen mjuk eftersom den drar sig efter gräddningen. Om kakan gräddas för länge blir den torr.

  4. Låt kakan vila och svalna cirka 15 minuter. Lösgör kakan, men låt den ligga kvar i formen så hålls den saftig. Låt kakan svalna till rumstemperatur och garnera den sedan med smält choklad och med krossad mandel som du rostat på het panna. Servera med vaniljglass eller vispgrädde.

Dryckesförslag
Choklad–rödbetskaka

Svårt att hitta dryck till choklad? Inte alls! Sammetslent mörkt öl är som gjort för att skölja ner choklad.

Glöm fördomarna och avnjut den läckra kakan med ett glas mjuk, kraftig och fyllig stout eller porter med toner av mörk choklad.