Den här chokladkakan får mustighet och smak av stout. Stout är en öltyp som passar utmärkt i chokladbakverk.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Den mörka, eldiga och snygga chokladkakan med chili är lätt att baka.
Servera gärna len milk stout med chokladtoner till den mörka och eldiga chokladkakan. Söt ruby port och late bottled vintage port (LBV) med intensiv smak rimmar också med kakans aromer.
Mandelspån till ”pudring” av formen
Deg:
200 g choklad
100 g smör
4 ägg
2 1/2 dl florsocker
1/2 dl glutenfritt mjöl
1/2 dl kakaopulver
1 tsk bakpulver
1 nypa cayennepeppar
1 tsk kanel
100 g crème fraîche
1 liten röd chili
Dragering:
100 g choklad
3/4 dl grädde
Chokladflarn:
100 g choklad
Dekorering:
chokladflarn
kakaopulver
Yoghurtsås:
2 dl turkisk yoghurt
1/2 tsk vaniljsocker
Ställ ingredienserna i rumstemperatur en timme före bakningen. Fodra en ugnsform (Ø 20 cm) med bakplåtspapper. Smörj formen och ”pudra” kanterna med exempelvis mandelspån.
Riv choklad. Smält chokladen och smöret pulsvis i mikrougn. Vispa äggen med socker. Rör ner de torra ingredienserna och kryddorna i äggskummet.
Tillsätt crème fraîche, smält choklad och finfördelad chili. Slå degen i ugnsformen. Grädda den cirka 20 minuter längst ned i ugnen (+ 180 °C). Låt kakan svalna.
Dragera: Riv chokladen. Koka upp grädden och slå den över den rivna chokladen. Mixa blandningen till en homogen massa. Slå massan över den svala kakan så att den rinner ner längs kanterna.
Laga chokladflarn: Smält chokladen, slå den på en bit bakplåtspapper och jämna ut ytan. Låt chokladen stelna i kylskåp. Hyvla tunna flarn ur den stelnade chokladen med en osthyvel (om osthyveln sjunker för djupt i chokladen är den för mjuk – jämna ut ytan på nytt och låt chokladen stelna en stund till i kylskåpet). Förvara chokladflarnen svalt.
Laga såsen: Rör ner vaniljsockret i yoghurten.
Dekorera kakan med chokladflarn och kakaopulver. Servera med yoghurtsås.
Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen, dryckesförslag Anri Lindström