Tillbaka
Recept

Chokladkaka med chili

Vegetarisk

Chokladkaka med chili

Vegetarisk
40 min
10 personer
40 min
10 personer

Den mörka, eldiga och snygga chokladkakan med chili är lätt att baka. 

Dryckesförslag

Servera gärna len milk stout med chokladtoner till den mörka och eldiga chokladkakan. Söt ruby port och late bottled vintage port (LBV) med intensiv smak rimmar också med kakans aromer.

Ingredienser
  • Mandelspån till ”pudring” av formen

Deg:

  • 200 g choklad

  • 100 g smör

  • 4 ägg

  • 2 1/2 dl florsocker

  • 1/2 dl glutenfritt mjöl

  • 1/2 dl kakaopulver

  • 1 tsk bakpulver

  • 1 nypa cayennepeppar

  • 1 tsk kanel

  • 100 g crème fraîche

  • 1 liten röd chili

Dragering:

  • 100 g choklad

  • 3/4 dl grädde 

Chokladflarn:

  • 100 g choklad

Dekorering:

  • chokladflarn

  • kakaopulver

Yoghurtsås:

  • 2 dl turkisk yoghurt 

  • 1/2 tsk vaniljsocker

Tillredning
  1. Ställ ingredienserna i rumstemperatur en timme före bakningen. Fodra en ugnsform (Ø 20 cm) med bakplåtspapper. Smörj formen och ”pudra” kanterna med exempelvis mandelspån. 

  2. Riv choklad. Smält chokladen och smöret pulsvis i mikrougn. Vispa äggen med socker. Rör ner de torra ingredienserna och kryddorna i äggskummet. 

  3. Tillsätt crème fraîche, smält choklad och finfördelad chili. Slå degen i ugnsformen. Grädda den cirka 20 minuter längst ned i ugnen (+ 180 °C). Låt kakan svalna. 

  4. Dragera: Riv chokladen. Koka upp grädden och slå den över den rivna chokladen. Mixa blandningen till en homogen massa. Slå massan över den svala kakan så att den rinner ner längs kanterna. 

  5. Laga chokladflarn: Smält chokladen, slå den på en bit bakplåtspapper och jämna ut ytan. Låt chokladen stelna i kylskåp. Hyvla tunna flarn ur den stelnade chokladen med en osthyvel (om osthyveln sjunker för djupt i chokladen är den för mjuk – jämna ut ytan på nytt och låt chokladen stelna en stund till i kylskåpet). Förvara chokladflarnen svalt. 

  6. Laga såsen: Rör ner vaniljsockret i yoghurten. 

  7. Dekorera kakan med chokladflarn och kakaopulver. Servera med yoghurtsås. 

Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen, dryckesförslag Anri Lindström