Den mörka, eldiga och snygga chokladkakan med chili är lätt att baka.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Den saftiga choklad-och-fikonkakans smak blir bara bättre om den får stå en tid. Du kan till exempel baka kakan redan en eller ett par veckor i förväg innan den ska serveras och garnera kakan med choklad på serveringsdagen.
Avnjut den saftiga chokladkakan, som är smaksatt med nötter och fikon, med varmt portvin eller till exempel med mörk lager.
Botten
200 g torkade fikon
2 dl vatten
2 dl socker
200 g smör
2 ägg från lyckliga höns
0,5 dl krossade hasselnötter
0,5 dl krossade valnötter
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vanillinsocker
1 tsk soda
150 g smält mörk choklad
Chokladganache
100 g vispgrädde
200 g mörk choklad
Garnering
2 st färska fikon
Använd sax och klipp de torkade fikonen i små bitar ner i kastrullen. Häll på vatten och socker och låt koka i cirka 10 minuter tills blandningen är mjuk. Låt svalna. Smält mörk choklad i vattenbad och låt svalna. Tillsätt det rumsvarma smöret och vispa noga och sedan äggen ett i sänder under vispning. Rör ihop de torra ingredienserna och häll dem tillsammans med nötterna i blandningen. Tillsätt till sist den svala, smäta chokladen.
Häll smeten i en smörad och bröad form (diam. 18 cm). Ställ formen i nedre delen av ugnen och grädda i 175 grader i cirka 40 minuter. Prova med en sticka att kakan är färdig. Stjälp kakan ur formen och låt svalna ordentligt.
Tillred chokladganache: koka upp vispgrädde i en kastrull. Lyft bort kastrullen från kokplattan och tillsätt sönderdelad mörk choklad och rör blandningen jämn. Låt svalna lite innan du brer ut ganachen på kakan. Skär de färska fikonen och dekorera kakan. Kakans smak framhävs bättre om den får stå en tid. Du kan till exempel baka kakan redan en eller ett par veckor i förväg innan den ska serveras och garnera kakan med choklad på serveringsdagen.