Tillbaka
Recept

Chokladkaka med stout

Vegetarisk

Chokladkaka med stout

Vegetarisk
60+ min
10 personer
60+ min
10 personer

Den här chokladkakan får mustighet och smak av stout. Stout är en öltyp som passar utmärkt i chokladbakverk.

Dryckesförslag
Lite stout eller porter passar bra som sällskap till chokladkakan som smaksatts med stout. Ett annat alternativ är ett glas generöst, rött portvin.
Ingredienser
  • 225 g smör

  • 2 1/2 dl stout

  • 2 dl kakaopulver

  • 3 ägg

  • 200 g crème fraîche

  • 1 tsk vaniljextrakt

  • 4 dl vetemjöl

  • 4 dl socker

  • 2 tsk soda

  • 1/2 tsk salt


Salt kolaglasyr:

  • 75 g smör

  • 1 1/2 dl farinsocker

  • 1 dl vispgrädde

  • 1/2 tsk vaniljextrakt

  • en nypa salt

  • 1 1/2–2 dl florsocker

Tillredning
  1. Koka upp smör och stout i en kastrull. Ta kastrullen från plattan. Tillsätt kakaopulver och blanda till en jämn smet. Låt svalna.

  2. Knäck äggen i en stor skål. Tillsätt crème fraîche, vaniljextrakt och den svalnade stoutblandningen. Rör allt till en jämn smet.

  3. Blanda mjöl, socker, soda och salt i en annan skål. Rör ner mjölblandningen i smeten. Knåda inte.

  4. Häll smeten i en smord och bröad 2,5 liters kakform. Grädda i 175 grader längst ner i ugnen i 50–55 minuter. Låt kakan svalna i 10 minuter i formen och stjälp sedan upp den på ett kakfat. Låt kakan svalna till rumstemperatur.

  5. Gör glasyren. Koka upp smör, socker, grädde och salt i en kastrull. Låt koka i 1 min och ta kastrullen av spisen. Tillsätt vanilj och florsocker. Rör med en visp till en jämn konsistens. Låt glasyren svalna och häll den över kakan.

Recept Mika Rampa, foto Kristiina Kurronen, dryckesförslag Anri Lindström