Öl i kaksmeten och kanel i garneringen. En annorlunda men välsmakande julkaka från Tyskland!
Se recept >
Ett ögonblick…
Den här chokladkakan får mustighet och smak av stout. Stout är en öltyp som passar utmärkt i chokladbakverk.
225 g smör
2 1/2 dl stout
2 dl kakaopulver
3 ägg
200 g crème fraîche
1 tsk vaniljextrakt
4 dl vetemjöl
4 dl socker
2 tsk soda
1/2 tsk salt
Salt kolaglasyr:
75 g smör
1 1/2 dl farinsocker
1 dl vispgrädde
1/2 tsk vaniljextrakt
en nypa salt
1 1/2–2 dl florsocker
Koka upp smör och stout i en kastrull. Ta kastrullen från plattan. Tillsätt kakaopulver och blanda till en jämn smet. Låt svalna.
Knäck äggen i en stor skål. Tillsätt crème fraîche, vaniljextrakt och den svalnade stoutblandningen. Rör allt till en jämn smet.
Blanda mjöl, socker, soda och salt i en annan skål. Rör ner mjölblandningen i smeten. Knåda inte.
Häll smeten i en smord och bröad 2,5 liters kakform. Grädda i 175 grader längst ner i ugnen i 50–55 minuter. Låt kakan svalna i 10 minuter i formen och stjälp sedan upp den på ett kakfat. Låt kakan svalna till rumstemperatur.
Gör glasyren. Koka upp smör, socker, grädde och salt i en kastrull. Låt koka i 1 min och ta kastrullen av spisen. Tillsätt vanilj och florsocker. Rör med en visp till en jämn konsistens. Låt glasyren svalna och häll den över kakan.
Recept Mika Rampa, foto Kristiina Kurronen, dryckesförslag Anri Lindström