Tillbaka
Recept

Churros med dipp

Churros med dipp

50 min
4 personer
50 min
4 personer

En söt och god efterrätt är krispiga churros som är mjuka inuti. Allra bäst smakar churros när de är färska och varma. Läckra dulce de leche -churros får det att vattnas i munnen.

Dryckesförslag

Gyllengul, söt äppelcider är god att dricka med churros. Äppel­smaken i cidern passar utmärkt med kolaaktig dulce de leche. En läcker ­kombination!

Ingredienser
  • 1 1/2 dl vatten
  • 50 g smör
  • 1/2 tsk salt
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 1 l rypsolja för stekning
  • 1 dl socker
  • 2 msk kanel


Dipp

  • 1 burk (397 g) kondenserad karamelli­serad mjölk (dulce de leche)
  • 1/2 dl mjölk
Tillredning
  1. Mät upp vatten, smör och salt i en kastrull. Koka upp och tillsätt vetemjöl. Rör om väl tills degen blir rund och lossnar från kastrullens kanter.
  2. Häll degen i en skål och låt svalna. Tillsätt socker och vaniljsocker och vispa ner äggen ett i gången med en elvisp. Häll degen i en spritspåse med en stjärntyll.
  3. Hetta upp oljan i en gryta eller en tjockbottnad stålkastrull tills oljan är cirka 180 grader. Spritsa 15–20 cm långa stänger av degen i oljan. Dela stängerna med en sax. Fritera i 4–5 minuter och vänd churrosen när halva tiden har gått. Churrosen är färdiga när de har en gyllengul yta. Lägg churrosen på ett hushållspapper en stund, och låt extra fett rinna av.
  4. Blanda socker och kanel och vänd churrosen i blandningen medan de ännu är varma.
  5. Churros serveras ofta med dulce de leche, en söt kolasmakande kräm som görs av kondenserad mjölk. Karamelliserad, kondenserad mjölk är en färdig dippsås i sig, men du kan tunna ut den genom att blanda i lite vanlig mjölk. Du kan laga karamelliserad mjölk av en burk kondenserad mjölk genom att koka den oöppnade burken i en kastrull med vatten, i 2–3 timmar. Låt burken svalna ordentligt innan du öppnar den.
Recept Mika Rampa, foto Satu Nyström, dryckesförslag Anri Lindström och Taina Vilkuna, Alko