Här är en vacker och festlig klassiker! Musslor marinière är en fantastisk rätt i sin enkelhet.
Se receptet >
Ett ögonblick…
en skvätt olivolja av god kvalitet
en klick smör
2 lökar
3 vitlöksklyftor
en mild chilifrukt
3 dl torr inhemsk hantverkscider av äpplen
1 kg blåmusslor
salt
grovmalen svartpeppar
en kruka färsk koriander
Bröd med en knaprig skorpa som tillbehör
Tvätta och skrapa musslorna ordentligt rena under rinnande vatten. Skär bort eventuellt skägg. Knacka lite på dem. Musslor som är helt slutna och vars skal är hela är OK. Släng musslor som är öppna eller trasiga.
Heta upp olivolja och smör i en stor gryta med lock. Skala och finhacka lökarna och skär chilifrukten i tärningar. Lägg ner i grytan. Låt löken få lite färg och chilitärningarna bli mjuka. Häll över cider och låt koka upp. Smaksätt med salt och svartpeppar.
Tillsätt musslorna i grytan. Lägg på ett tättslutande lock. Låt musslorna koka kraftigt i ciderspadet i fem minuter. Vänd runt musslorna ett par gånger under kokningen. Dra grytan från spisen. Smaka på spadet. Tillsätt mer kryddor om det behövs. Lägg upp musslorna på tallrikar och garnera med färsk koriander.
Servera de ciderkokta musslorna med ett gott knaprigt bröd och kall inhemsk cider.
Recept och bilder Heidi Kjellman, matbloggen ”Tiskivuoren Emäntä”