Tillbaka
Recept

Ciderströmming med smak av äpple

Glutenfri

Ciderströmming med smak av äpple

Glutenfri
60+ min
8 personer
60+ min
8 personer
Äpplet i ciderströmmingen bryter på ett sötsurt sätt strömmingens skarpa smak. Använd inhemska äpplen, äppelvinäger och äppelcider i marinaden. Kryddpeppar, rosmarin och koriander ger strömmingen extra nyans. Ciderströmming passar tack vare den söta och mjuka smaken även dem som känner sig främmande för strömmingens karaktäristiska smak.
Dryckesförslag

Den självskrivna partnern till ciderströmming är cider. Att avnjuta en äkta cider med strömmingsdelikatessen är som att bita i ett saftigt äpple. Välj en torr eller halvtorr cider efter egen smak.

Ingredienser
  • 500 g strömmingsfiléer

Ättikslag:

  • 5 dl vatten

  • 1 dl spritättika

  • 1 msk salt

Ciderlag:
  • 1 rödlök

  • 1 inhemskt äpple

  • 1 flaska äppelcider (0,33 l)

  • ½ dl äppelvinäger

  • 1 dl socker

  • 5 kryddpepparkorn

  • 2 tsk hela korianderfrön

  • 1 tsk hela fänkålsfrön

  • 1 lagerblad

  • 1 kvist rosmarin

  • 1–2 tsk havssalt
Tillredning
  1. Blanda vatten, spritättika och salt. Lägg strömmingsfiléerna i ättikslagen och ställ dem i kylskåp. Låt mogna under natten.
  2. Tillred ciderlagen, skala och skär rödlöken i tunna ringar. Avlägsna kärnhusen ur äpplet. Skär äpplet i skivor. Lägg alla ingredienserna till ciderlagen i en kastrull och låt koka upp. Låt svalna till kylskåpskall.
  3. Sila strömmingsfiléerna från ättikslagen och ta bort skinnet. Lägg filéerna i en skål och slå över ciderlagen. Ställ strömmingarna i kylen i 1–2 dygn för att ta smak.
  4. Servera strömmingsfiléerna med mörkt skärgårdsbröd eller kokt potatis.

Recept och foto Leena Kalliokoski, dryckesförslag Taina Vilkuna, Alko