Ciderströmming med smak av äpple

Äpplet i ciderströmmingen bryter på ett sötsurt sätt strömmingens skarpa smak. Använd inhemska äpplen, äppelvinäger och äppelcider i marinaden. Kryddpeppar, rosmarin och koriander ger strömmingen extra nyans. Ciderströmming passar tack vare den söta och mjuka smaken även dem som känner sig främmande för strömmingens karaktäristiska smak.

Ingredienser

  • 500 g strömmingsfiléer

Ättikslag:

  • 5 dl vatten

  • 1 dl spritättika

  • 1 msk salt

Ciderlag:
  • 1 rödlök

  • 1 inhemskt äpple

  • 1 flaska äppelcider (0,33 l)

  • ½ dl äppelvinäger

  • 1 dl socker

  • 5 kryddpepparkorn

  • 2 tsk hela korianderfrön

  • 1 tsk hela fänkålsfrön

  • 1 lagerblad

  • 1 kvist rosmarin

  • 1–2 tsk havssalt

Tillredning

  1. Blanda vatten, spritättika och salt. Lägg strömmingsfiléerna i ättikslagen och ställ dem i kylskåp. Låt mogna under natten.
  2. Tillred ciderlagen, skala och skär rödlöken i tunna ringar. Avlägsna kärnhusen ur äpplet. Skär äpplet i skivor. Lägg alla ingredienserna till ciderlagen i en kastrull och låt koka upp. Låt svalna till kylskåpskall.
  3. Sila strömmingsfiléerna från ättikslagen och ta bort skinnet. Lägg filéerna i en skål och slå över ciderlagen. Ställ strömmingarna i kylen i 1–2 dygn för att ta smak.
  4. Servera strömmingsfiléerna med mörkt skärgårdsbröd eller kokt potatis.

Recept och foto Leena Kalliokoski, dryckesförslag Taina Vilkuna, Alko