Lagom till festsäsongen passar vi på att uppdatera en klassiker: sorbetdrink med mousserande vin.
Kolla receptet >
Ett ögonblick…
Gräddpuddingen med tre ingredienser, alltså posset, är busenkel att göra. Citronens syrlighet får grädden att stelna, vilket gör att gelatin inte behövs! De söta marinerade jordgubbarna balanserar syrligheten och de krispiga nötterna ger trevligt tuggmotstånd. Desserten blir ännu vackrare med ätbara blommor överst.
Servera den jordgubbssmakande desserten med alkoholfritt mousserande vin, som får innehålla en viss sötma. Kyl ner vinet väl och lägg några jordgubbsskivor i glasen.
4 dl vispgrädde
1 1/2 dl socker
2 citroner (1 dl citronsaft och 1 msk citronskal)
300 g jordgubbar
8 cl jordgubbs- eller annan bärlikör
50 g pistaschnötter (saltfria)
ätbara blommor
Koka grädden och sockret i en kastrull i fem minuter så att blandningen puttrar lätt. Rör om hela tiden. Se upp då blandningen lätt kokar över.
Lyft kastrullen från plattan och rör ner citronsaften samt citronskalet. Ta bort det skum som eventuellt bildats vid ytan.
Häll blandningen i portionsglas. Täck med plastfolie och låt stelna i kylskåp i minst 5 h.
Skär jordgubbarna i små bitar och lägg dem i en plastpåse. Häll ner likören i påsen. Låt den få smak i kylskåpet i cirka två timmar.
Dekorera posseten med marinerade jordgubbar, krossade pistaschnötter och ätbara blommor.