Cobb salad

More is more, säger man i Amerika och belastar salladen med alla favoritingredienser på en gång.

Ingredienser

  • ca 1 l blandad sallat, t.ex. rucola, romaine-, endiv- och rossosallat
  • 8 skivor bacon
  • 2 mogna avocador
  • 12 körsbärstomater
  • 2 skivade, genomstekta kycklingfiléer
  • 1 hårdkokta ägg
  • 2 msk finklippt gräslök
  • 1 dl smulad blåmögelost

Dressing:

  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 dl olivolja
  • (finger)salt, svartpeppar ur kvarn

Tillredning

  1. Börja med dressingen. Rör samman vinägern och senapen. Rör ner oljan lite i sänder under oavbruten omrörning tills såsen tjocknar. Krydda med salt och peppar. Ställ dressingen åt sidan för en stund.
  2. Skölj och torka salladsbladen. Riv eller skär dem i lämpliga munsbitar och lägg i en skål.
  3. Sprödstek baconet på medelvärme i en stekpanna. Lägg skivorna på hushållspapper för att rinna av. Klipp dem i småbitar och tillsätt dessa i salladen.
  4. Skala och kärna ur avokadorna. Tärna fruktköttet Klyv tomaterna och skiva kycklingfilén. Skala och hacka ägget fint. Lägg allt på salladsbädden. Häll dressingen över anrättningen och beströ den med den finklippta gräslöken och blåmögelosten.
Dryckesförslag
Cobb salad
En kalifornisk chardonnay eller pinot gris är förträffliga val till en Cobb sallad. Den fylliga stukturen hos vinerna matchar avokadon och det feta baconet. De vita vinerna har också tillräcklig syra med tanke på vinägern och eventuell citronsaft.

Den som föredrar öl kan välja en amerikansk ale.