Crème brûlée med citrongräs

Citrongräs fräscher traditionell crème brûlée upp.

Ingredienser

  • 1 1/2 dl kokosmjölk

  • 1 dl vispgrädde

  • 1 dl lättmjölk

  • 2 stjälkar citrongräs

  • 1/2 dl socker

  • 4 äggulor

  • 1 tsk limesaft

På ytan

  • rörsocker

Tillredning

  1. Kapa citrongräset i ca 1 cm bitar och lägg dem i en kastrull. Häll kokosmjölken, grädden och lättmjölken på citron­gräset. Ge blandningen ett uppkok.
  2. Rör samman gulor och socker till en jämn massa, men undvik att röra till skum.
  3. Sila bort citrongräset. Häll vätskan i ägg-sockermassan under försiktig omrörning. Smaksätt med limesaften.
  4. Häll upp smeten i portionsformar. Grädda småpuddingarna 50–60 minuter i 110-gradig ugn tills de har stelnat helt. Puddingen får vara dallrande, men innanmätet inte rinnande.
  5. Låt puddingarna svalna i formen på svalt ställe, helst över natten.
  6. Strö rörsocker på puddingarna. Hetta upp under ugnens grill eller med en liten gasolbrännare tills ytan antar en snygg guldbrun färg. Servera genast.
  7. Citrongräset kan utelämnas. Då blir kokossmaken mera framträdande.
Dryckesförslag
Crème brûlée med citrongräs

Till den här crème brûlén med asiatiska nyanser passar ett mousserande muscatvin utmärkt. Det lönar sig också att prova det italienska pärlande vitvinet moscato d’asti.