Crème Ninon

Vill du ha något varm till förrätt kan du tillreda en vackert grön soppa på färska ärter dvs. Crème Ninon. Hemligheten bakom den underbara smaken är en skvätt mousserande vin.

Ingredienser

  • 2 schalottenlökar

  • 1 vitlöksklyfta

  • 1 mjölig potatis

  • 1 msk smör

  • ca 6 dl grönsaksbuljong

  • 500 g färska eller frysta ärter

  • 2 dl vispgrädde

  • 4 msk mousserande vin

  • salt, vitpeppar mald i pepparkvarn

Till serveringen

  • 2 skivor bacon, rostade

  • macadamianötter, ärtskott,

  • lite vispad grädde

Tillredning

  1. Skala och hacka löken. Skala och tärna potatisen. Bryn löken och potatisen i smör i en kastrull. Slå på buljongen och låt blandningen småputtra ca 15 min.

  2. Slå i ärterna och låt blandningen puttra några minuter. Avlägsna en del av buljongen. Mosa blandningen och passera den genom en sil till en annan kastrull. Koka upp den passerade blandningen.

  3. Vispa grädden löst. Avlägsna en del av den vispade grädden för dekorering. Tillsätt det mousserande vinet och vispgrädden strax före serveringen. Tillsätt buljong om blandningen är för fast. Smaka av med salt och peppar.

  4. Knaperstek baconskivorna och bryn nötterna.

  5. Dekorera anrättningen med vispgrädde, smulad bacon, krossade nötter och ärtskott.

Dryckesförslag
Crème Ninon

Servera gärna samma champagne eller mousserande vin som ingår i rätten. En torr, fruktig standardchampagne är ett festligt alternativ. En crémant från Frankrike eller Luxemburg eller ett mineralaktigt mousserande vin av hög kvalitet från till exempel Nya Zeeland eller Australien accentuerar smakupplevelsen.