-
Krossa chokladen och smält smöret i en kastrull. Slå kaffet och dadelbiten i smöret. Värm under omrörning tills dadeln nästan har smultit. Lyft bort kastrullen från plattan. Mixa med en stavmixer tills blandningen är homogen. Tillsätt den rivna/krossade chokladen och en nypa salt. Låt chokladen smälta. Mixa och låt blandningen svalna.
-
Placera bakplåtspapper mellan bottnen och kanterna på en form med löstagbar botten (diameter 20 cm). Smörj formens kanter med olja eller smör.
-
Skumma äggen och sockret. Rör ner den svala dadel-chokladblandningen i skummet. Blanda vetemjölet och bakpulvret i en skål. Rör ner mjölblandningen i skummet under snabb omrörning.
-
Slå degen i formen och grädda den i mitten av ugnen (+ 200 °C) tills kakan börjar lossna från kanterna. Gräddningstiden 20–45 minuter beroende på formens storlek. Kakan bör vara saftig inuti. Låt kakan svalna och dra ordentligt, helst över natten i svalt utrymme.
-
Laga den salta tjinuskin. Slå vispgrädden och farinsockret i en kastrull. Låt blandningen sjuda cirka 6 minuter tills den får tjinuskikonsistens. Slå i smöret och flingsaltet. Låt blandningen svalna. Vispa grädden och tillsätt kvargen, sockret, citronsaften och vaniljsockret. Mixa blandningen.
-
Ställ kakan på ett serveringsfat.
-
Slå på riklig mängd kvargskum. Överblivet skum kan serveras separat. Slå på tjinuskin och garnera med dragéerna.
TIPS: Fyllningen kan lagas ett par dagar i förväg och rullas in i färskfolie för att jämna ut smaken.
Recept Suvi Rüster, foto Elvi Rista, dryckesförslag Anri Lindström/Alko