Tillbaka
Recept

Kladdig dadelchokladkaka med salt tjinuski

Vegetarisk

Kladdig dadelchokladkaka med salt tjinuski

Vegetarisk
60+ min
12 personer
60+ min
12 personer

Festsäsongens läckraste chokladkaka bjuder på dadel, kaffe, saltstänkt tjinuski samt syrligt och gräddigt kvargskum. Kakan gräddas just så mycket att den håller ihop, men inuti får den vara läckert degig. Knussla inte med garneringen – här gäller more is more!

Dryckesförslag

Överraska gästerna genom att bjuda söt sherry till dadelchokladkakan. Pedro Ximenez-sherryns fyllighet och sötma balanserar upp tjinuskins salta toner. Lätt creamsherry rimmar också väl med kakan.

Ingredienser
  • 150 g mörk choklad

  • 200 g smör

  • 1 dl starkt kaffe

  • 250 g dadel i bit

  • 0,25 tsk salt

  • 4 ägg

  • 4 dl socker

  • 4 dl vetemjöl

  • 1 tsk bakpulver

Salt tjinuski:

  • 1 dl vispgrädde

  • 1 dl farinsocker

  • 2 msk smör

  • 1 tsk flingsalt

Kvargskum:

  • 2 dl vispgrädde

  • 1 burk (250 g) mjölkkvarg

  • 2 msk socker

  • 1 msk citronsaft

  • 1 tsk vaniljsocker

Garnering:

  • gyllene dekorationsdragéer

Tillredning
  1. Krossa chokladen och smält smöret i en kastrull. Slå kaffet och dadelbiten i smöret. Värm under omrörning tills dadeln nästan har smultit. Lyft bort kastrullen från plattan. Mixa med en stavmixer tills blandningen är homogen. Tillsätt den rivna/krossade chokladen och en nypa salt. Låt chokladen smälta. Mixa och låt blandningen svalna.

  2. Placera bakplåtspapper mellan bottnen och kanterna på en form med löstagbar botten (diameter 20 cm). Smörj formens kanter med olja eller smör.

  3. Skumma äggen och sockret. Rör ner den svala dadel-chokladblandningen i skummet. Blanda vetemjölet och bakpulvret i en skål. Rör ner mjölblandningen i skummet under snabb omrörning.

  4. Slå degen i formen och grädda den i mitten av ugnen (+ 200 °C) tills kakan börjar lossna från kanterna. Gräddningstiden 20–45 minuter beroende på formens storlek. Kakan bör vara saftig inuti. Låt kakan svalna och dra ordentligt, helst över natten i svalt utrymme.

  5. Laga den salta tjinuskin. Slå vispgrädden och farinsockret i en kastrull. Låt blandningen sjuda cirka 6 minuter tills den får tjinuskikonsistens. Slå i smöret och flingsaltet. Låt blandningen svalna. Vispa grädden och tillsätt kvargen, sockret, citronsaften och vaniljsockret. Mixa blandningen.

  6. Ställ kakan på ett serveringsfat.

  7. Slå på riklig mängd kvargskum. Överblivet skum kan serveras separat. Slå på tjinuskin och garnera med dragéerna.

TIPS: Fyllningen kan lagas ett par dagar i förväg och rullas in i färskfolie för att jämna ut smaken.

Recept Suvi Rüster, foto Elvi Rista, dryckesförslag Anri Lindström/Alko