Tillbaka
Recept

Dill-senapsströmming

Glutenfri

Dill-senapsströmming

Glutenfri
60+ min
8 personer
60+ min
8 personer

Senapsströmming kryddad med dill hör till klassikerna på det finländska festbordet. Receptet är enkelt att göra, men det kan vara bra att ge strömmingarna tillräckligt tid att ta smak, åtminstone över natten.

Dryckesförslag

Den naturliga partnern till kryddig älggryta är samma mörka sammetslena stout eller porter som du också slår en skvätt av i grytan. Också Grenache- och Syrah-dominerade, saftiga, syltiga och örtkryddiga rödviner från södra Rhône passar med gryträtten som hand i handske.

Ingredienser
  • 500 g strömmingsfiléer

Ättikslag:
  • 5 dl vatten

  • 1 dl spritättika

  • 1 msk salt

Senapssås:
  • 1 dl senap (mjölkfri)

  • 1 dl vatten

  • 1 dl olja

  • 3 msk socker

  • 1 msk spritättika

  • 2 tsk salt

  • rejält med färsk dill

Tillredning
  1. Vispa senap, vatten, olja socker, spritättika och salt i en skål tills allt är väl blandat.

  2. Sila strömmingsfiléerna från ättikslagen, dela dem och ta bort skinnet om du så vill.

  3. Varva strömming och dill i en burk. Häll senapssåsen på strömmingarna. Stäng burken tätt och låt fisken ta smak åtminstone över natten.

Recept och foto Leena Kalliokoski, dryckesförslag Taina Vilkuna, Alko