Dubbelkokta rotfrukter

Dubbelkokta rotfrukter lämpar sig som tilltugg till många olika rätter. Med samma recept kan man också tillreda finare pommes frites i stället för vanlig potatis.

Ingredienser

  • 6 Rosamunda-potatis

  • 2 morötter

  • 200 g rotfrukter, t.ex. palsternacka, batat

  • n. 1 l rybsolja

  • n. 1 tsk flingsalt

Tillredning

  1. Tvätta och torka av potatisen noggrant. Skala rotfrukterna. Skär allt i rektangelformade, rejält stora stänger (ca 6 cm x 1 cm).

  2. Värm upp i kastrullen cirka fem centimeter rybsolja till 150 °C. Använd en skinktermometer till hjälp och mät värmen. Fritera rotfrukterna en näve i taget (5–10 min). Lyft upp dem att torka på kökspapper. Låt svalna.

  3. Höj rybsoljans temperatur till 180 °C. Stek rotfrukterna en gång till tills de är guldbruna – så här blir de krispigare och läckrare. Låt rinna av och smaksätt med salt.