Tillbaka
Recept

Eftermarinerad tjälknöl på älg

Glutenfri
Laktosfri

Eftermarinerad tjälknöl på älg

Glutenfri
Laktosfri
4 hrs+
10 personer
4 hrs+
10 personer

Benämningen kälknöl syftar till tillagningsmetoden: den djupfrysta steken skjuts in i ugnen otinad och långsteks i svag värme.

Dryckesförslag

Till älgrätter passar det att bjuda på mörk lageröl med lätt rostad karaktär. Medelfylligt rött vin från södra Rhône är också ett bra alternativ, liksom fylliga blandviner gjorda på druvorna Grenache och Syrah.

Ingredienser
  • 1 djupfryst benfri älgstek (inner- eller ytterstek, ca 1 1/2 kg)

Marinad:

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 msk korianderfrön, 1 msk hela svartpepparkorn

  • 1 msk hela vitpepparkorn

  • 3 lagerblad

  • några kvistar rosmarin

  • 2 msk socker

  • 3 l vatten

  • 1 1/2 dl grovt salt

Tillredning
  1. Lägg den djupfrysta steken i en ugnsfast form och ställ den i 100-gradig ugn. Då köttet har tinat tillräckligt sticker du in en stektermometer där köttet är tjockast. Stek i ytterligare 6–7 timmar tills inner¬temperaturen är 62 grader. Då är köttet vackert rosa i mitten.

  2. Bered marinaden. Krossa lager¬bladen. Krossa de övriga kryddorna lätt i en mortel. Mät upp alla ingredienserna i en kastrull och ge spadet ett uppkok. Ställ att svalna.

  3. Lägg den varma steken i marinaden. Täck med plastfolie. Marinera 2 dygn i kylskåp. Vänd steken några gånger.

  4. Servera det skivade köttet till exempel med stekt surkål och vitlökspotatis.