Tillbaka
Recept

Karelska stek

Karelska stek

Man blir alltid varm om hjärtat när han får vällagad karelska stek.

Dryckesförslag

Bäst passar det med öl till karelsk stek. Ta till exempel stark lager eller stout. Rödvin går också bra till karelsk stek, exempelvis av smaktypen mustigt och syltigt. Vin av den typen har mogen fruktighet som matchar långkokta grytor. Välj exempelvis ett spanskt rödvin av den här smaktypen eller en chilensk Merlot eller Carmenère.

Ingredienser
  • 600 g nötbog eller hörnstek (fransyska)

  • 600 g grisnacke eller framrygg (fläskkarré)

  • om man önskar lätta upp rätten

  • 400 g framrygg (karré) av gris, eller fårbog

  • (2—4 grisnjurar)

  • 1 stor lök i klyftor

  • 1 stor morot i klyftor

  • 2 lagerblad

  • 10 hela svartpepparkorn

  • 1 tsk havssalt

  • vatten

Tilredning
  1. Ställ köttet i rumsvärme ett par timmar i förväg. Blötlägg njurarna i mjölk i 1 timmes tid för att ta bort den fräna smaken. Ställ ugnen på 220 grader. Skär i bitar stora som en halv tändsticksask.

  2. Lägg köttet, de avspolade njurarna, lagerbladen och pepparkornen i en ugnsfast form eller gryta. Grisköttet med synligt fläsk läggs överst. Strö salt över anrättningen. Tillsätt så mycket vatten att köttet nästan täcks. Ställ rätten i ugnen. Sänk efter 20 minuter värmen till 120 grader. Låt rätten stå i ugnen 4 timmar.

  3. Vänd ner de översta bitarna några gånger så att de inte torkar. Tillsätt vatten vid behov.

  4. Du kan samtidigt baka potatis insvept i folie i ugnen. Alternativ serverar du köttet med kokt potatis, helst mjölig, som suger upp spadet på tallriken.