Eiccas karelska stek

Eicca blir alltid varm om hjärtat när han får vällagad karelska stek.

Ingredienser

  • 600 g nötbog eller hörnstek (fransyska)
  • 600 g grisnacke eller framrygg (fläskkarré)
  • om man önskar lätta upp rätten
  • 400 g framrygg (karré) av gris, eller fårbog
  • (2—4 grisnjurar)
  • 1 stor lök i klyftor
  • 1 stor morot i klyftor
  • 2 lagerblad
  • 10 hela svartpepparkorn
  • 1 tsk havssalt
  • vatten

Tillredning

  1. Ställ köttet i rumsvärme ett par timmar i förväg. Blötlägg njurarna i mjölk i 1 timmes tid för att ta bort den fräna smaken. Ställ ugnen på 220 grader. Skär i bitar stora som en halv tändsticksask.
  2. Lägg köttet, de avspolade njurarna, lagerbladen och pepparkornen i en ugnsfast form eller gryta. Grisköttet med synligt fläsk läggs överst. Strö salt över anrättningen. Tillsätt så mycket vatten att köttet nästan täcks. Ställ rätten i ugnen. Sänk efter 20 minuter värmen till 120 grader. Låt rätten stå i ugnen 4 timmar.
  3. Vänd ner de översta bitarna några gånger så att de inte torkar. Tillsätt vatten vid behov.
  4. Du kan samtidigt baka potatis insvept i folie i ugnen. Alternativ serverar du köttet med kokt potatis, helst mjölig, som suger upp spadet på tallriken.