Eldiga blomkålswings

Flygande blomkål på grillen! Ge blomkålen vingar, krydda eldigt och låt grillen göra resten. Grillningen ger blomkålen en angenäm rökt touch. Trenddelikatessen blomkålswings dippad i blåmögelost är en verklig gomsmekare!

Ingredienser

  • 1 medelstor blomkål

  • 1 dl panko eller ströbröd

  • 1/2 dl majsmjöl 


  • 1 nypa salt


  • 1 tsk rökt paprikapulver


  • 1/4 tsk cayennepeppar

  • 1 tsk torkad chili


  • 2 dl vatten


  • 1–2 msk rybsolja

  • svartpeppar

  • 2 msk olja

Till penslingen:

  • 4 msk srirachasås

  • 2 msk olja

Dipp:

  • 1 dl majonnäs

  • 1 dl gräddfil

  • 100 g smulad mögelost

  • (gräslök)

Tillredning

  1. Slå på ugnen (+ 220 °C). Skär blomkålen i munsbitar. Slå de torra ingredienserna, vatten och olja i en skål. Blanda omsorgsfullt. Låt blandningen svälla några minuter.

  2. Doppa blomkålen i ”degen” så att bitarnas toppdel är helt nedsänkt. Låt eventuell överloppsdeg rinna tillbaka i skålen. Lägg blomkålsbitarna på en ugnsplåt fodrad med bakplåtspapper. Grädda cirka 15 minuter i ugnen. Blanda dippingredienserna och förvara dem svalt.

  3. Ta ut blomkålsbitarna ur ugnen och pensla dem med sriracha-oljeblandningen. Lägg bitarna på grillen och grilla dem 5–10 minuter under vändning. (Om blomkålswingsen tillreds i enbart ugn är gräddningstiden cirka 30 minuter.)

  4. Servera blomkålswingsen omgående med dipp.

TIPS! Använd glutenfritt ströbröd om du vill servera glutenfria blomkålswings. Överbliven dipp kan användas som dressing.

Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen, dryckesförslag Anri Lindström / Alko

Dryckesförslag
Eldiga blomkålswings

Till de eldiga blomkålswingsen kan man med fördel servera iskall IPA. Välj gärna amerikansk IPA med stor och fruktig humlebeska. Den som inte uppskattar bitterhet kan skölja ner läckerheten med frisk lager eller nyanserad äkta cider.