Tillbaka
Recept

Elegant och snabb skaldjurspasta

Elegant och snabb skaldjurspasta

4 personer
4 personer

En snabblagad och smakigt pasta.

Dryckesförslag

Ett friskt och fruktigt eller nyanserat och strukturerat vitvin, eller ett lätt och fruktigt öl, t.ex. veteöl.

Ingredienser
  • 350 g spagetti
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3/4 dl olivolja
  • 3 msk smör
  • 150 g skalade stjärtar av tigerräka, kokta eller råa
  • (2 tsk vetemjöl)
  • 1 dl vitvin
  • 1/2 dl finklippt bladpersilja
  • 200 g kokta blå- eller grönmusslor med skal
  • 1 tsk (finger)salt
  • ca 1/3 tsk grovstött torkad chili
  • salt och svartpeppar ur kvarn
Tilredning
  1. Koka pastan i saltat vatten enligt instruktionerna på förpackningen.
  2. Gör såsen. Skala och skiva vitlöken. Fräs den på medelvärme i en blandning av olja och smör ca 5 minuter, eller tills den är genomskinlig. Akta dig för att bränna vitlöken, det ger en bitter smak. Råa tigerräkor bör du steka ca 1 minut på var sida.
  3. Strö mjölet i pannan om du vill ha en lite tjockare sås. Låt småputtra några minuter under omrörning. Häll vinet i pannan och ge anrättningen ett uppkok.
  4. Tillsätt persiljan. Om du köpte räkstjärtarna kokta, lägger du dem i pannan nu och låter dem bli varma. Krydda med salt, chili och peppar.
  5. Sväng ner såsen i pastan. Du kan hälla i en skvätt olja om pastan verkar torr.


Tips:

En italienare använder inte parmesan till en pasta med fisk eller skaldjur, men här hos oss kan vi mycket väl förädla pastan med riven parmesan.