Fin fänkål och aromrik lakrits ger smak till den här musselpastan. Med ett enkelt recept tillagar du en läcker pasta som får en tvist av stärnanis och vitt vin.
Se receptet >
Ett ögonblick…
En snabblagad och smakigt pasta.
Ett friskt och fruktigt eller nyanserat och strukturerat vitvin, eller ett lätt och fruktigt öl, t.ex. veteöl.
350 g spagetti
1 vitlöksklyfta
3/4 dl olivolja
3 msk smör
150 g skalade stjärtar av tigerräka, kokta eller råa
(2 tsk vetemjöl)
1 dl vitvin
1/2 dl finklippt bladpersilja
200 g kokta blå- eller grönmusslor med skal
1 tsk (finger)salt
ca 1/3 tsk grovstött torkad chili
salt och svartpeppar ur kvarn
Koka pastan i saltat vatten enligt instruktionerna på förpackningen.
Gör såsen. Skala och skiva vitlöken. Fräs den på medelvärme i en blandning av olja och smör ca 5 minuter, eller tills den är genomskinlig. Akta dig för att bränna vitlöken, det ger en bitter smak. Råa tigerräkor bör du steka ca 1 minut på var sida.
Strö mjölet i pannan om du vill ha en lite tjockare sås. Låt småputtra några minuter under omrörning. Häll vinet i pannan och ge anrättningen ett uppkok.
Tillsätt persiljan. Om du köpte räkstjärtarna kokta, lägger du dem i pannan nu och låter dem bli varma. Krydda med salt, chili och peppar.
Sväng ner såsen i pastan. Du kan hälla i en skvätt olja om pastan verkar torr.
Tips:
En italienare använder inte parmesan till en pasta med fisk eller skaldjur, men här hos oss kan vi mycket väl förädla pastan med riven parmesan.