Tillbaka
Recept

Empanada-piroger

Empanada-piroger

2 hrs
16 personer
2 hrs
16 personer

Empanada är en traditionell och förvånansvärt matig sydamerikansk pirog, som köparen oftast får med sig i en papperspåse. Skölj ner maten med ett mousserande vin eller en pils. Äter du en köttig empanada de pino passar också rött vin som matdryck.

Dryckesförslag
Empanadas äts till exempel i Chile och Argentina och mousserande viner från dessa länder kan med fördel drickas med dessa piroger. Smaktyp: Piggt & fruktigt eller Nyanserat & utvecklat. När man äter empanadas smakar det också bra med en kall pils. Äter du en köttig empanada de pino passar också ett intensivt och bärigt rött vin som matdryck.
Ingredienser
  • 7 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 100 g smör
  • 1 ägg
  • 2 dl lättmjölk
  • 1 ägg för pensling

Fyllning

  • 2 förp. (380/230 g) svarta bönor
  • 5 msk olja
  • 2 lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk kummin
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 1/2–2 dl vatten
  • 4 ägg
  • 2 dl stora oliver (t.ex. kalamata)
  • russin
Tillredning
  1. Blanda mjöl och salt. Tillsätt tärnat smör och rör om för hand tills degen är en sandaktig massa. Tillsätt ägg och mjölk i några omgångar. Knåda inte degen. Linda in degen i plastfolie och ställ den i kylskåpet för att dra i minst en halvtimme.
  2. Förbered fyllningen under tiden. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek bönorna tills de börjar sönderdelas. Tillsätt finhackad lök och fortsätt att steka. Tillsätt kryddor och till slut vattnet. Låt sjuda en stund och kyl sedan ner blandningen.
  3. Koka äggen, skala dem och skär i fyra delar.
  4. Forma degen till en stång och dela den i 16 delar. Täck över degbitarna med plastfolie så att de inte torkar. Rulla degen till kulor och kavla ut till runda plättar. Diametern ska vara 16–18 cm.
  5. Lägg cirka 2 matskedar fyllning i mitten av degplätten. Lägg även en bit ägg, en oliv och ett par russin ovanpå. Pensla kanterna av degen lätt med vispat ägg. Vik ihop kanterna till en halvmåne. Vik den övre kanten dubbel över empanadan. Gör likadant med kanterna.
  6. Värm ugnen till 200 grader. Placera pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och pensla med ägg. Grädda i 30 minuter tills pirogerna har fått en vacker färg.

Recepti Mika Rampa, foto Satu Nyström, dryckesförslag Anri Lindström och Taina Vilkuna, Alko