Tillbaka
Recept

Empanadas med kött och svamp

Empanadas med kött och svamp

10 personer
10 personer

Empandas, små pastejer med fyllning av köttfärs, russin och oliver är populära smårätter i Chile. Här gör vi köttfärspastejer i samma anda, men fyller dem med finländsk superfood – svamp. Som en smaksouvenir från Chile kryddar vi fyllningen med chili. Och när vi serverar våra empanadas med pebre – en fräsch sallad på tomat, lök och gurka – har vi skapat en perfekt lunch eller kvällsrätt.

Dryckesförslag

Mat och vin från samma område passar ofta ihop. Så även i detta fall. Till de chilenska empanadas serverar vi ett mjukt, fruktigt rödvin på druvan Malbec från Chile.

Ingredienser

ca 10 småpastejer eller 1 rektangulär paj:

  • 1 pkt (400 g) djupfryst pajdeg

  • 1 lök

  • 1–2 vitlöksklyftor

  • 1/2–1 milda chilibönor

  • 3 msk rybsolja

  • 200 g köttfärs

  • ca 1 dl förbehandlad svamp, t.ex. trattkantareller eller svart trumpetsvamp

  • 1/2 tsk paprikapulver

  • 1/2 tsk spiskummin (jeera)

  • ca 1 tsk salt

  • ca 1/2 tsk svartpeppar ur kvarn

  • 3 msk finklippta örter, t.ex. bladpersilja, koriander eller gräslök

  • 1 ägg

Till pensling

  • 1 ägg

Tillredning
  1. Börja med fyllningen. Skala och finhacka löken och vitlöksklyftorna. Skiva eller tärna chilin. Fräs lök- och chilihacket i olja i en stekpanna. Tillsätt köttfärsen och bryn den. Rör om då och då. Tillsätt den fintärnade svampen, kryddorna och örterna. Rör om väl. Tillsätt ägget.

  2. Kavla ut den tinade degen till en tunnare platta på ett mjölat bord. Ta ut rundlar t.ex. med en stor kaffekopp.

  3. Skeda ut 1–2 msk fyllning på varje degrundel. Pensla kanterna med ägg. Vik degen till en halvmånsformad pastej och nyp omsorgsfullt ihop kanterna.

  4. Lägg pastejerna med sömmen uppåt på ett bakplåtspapper på en bakplåt. Pensla med ägg och grädda ca 15 minuter i 225-gradig ugn. Servera med pebre.


Beredning av svamp:

  1. Om du använder färsk svamp borstar du den ren och skär den i munsbitar. Stek svampen i olja tills vätskan har dunstat. Du kan också använda konserverad svamp i saltlag. Skölj i så fall svampen v äl så att pastejerna inte blir för salta. Om du använder torkad svamp skall den blötläggas och få rinna av före den steks.