Tillbaka
Recept

Enkla potatisbakelser

Vegetarisk

Enkla potatisbakelser

Vegetarisk
60+ min
16 personer
60+ min
16 personer

Den här potatisbakelsen är en mjuk och enkel delikatess som innehåller äkta potatis. Klassikern av kaksmulor och överblivna muffins får ny smak av aprikos och fyllighet av mörk choklad. Du behöver inte ens en ugn till den här läckerheten.

Dryckesförslag

Söt madeira gjord på druvan Malvasia bjuder på samma toner som potatisbakelser, nämligen aprikos och förnäm kryddighet. Servera gärna madeiran avkyld i små likörglas.

Ingredienser
  • 1 dl mjölig potatis (2–3 st beroende på storlek)

  • 4 dl (cirka 180 g) smulor av torrkaka eller muffins

  • 1 dl florsocker

  • 1,5 dl mandelmjöl

  • en nypa salt

  • 2 msk rom eller några droppar romessens

  • 100 g mörk choklad (minst 60 % kakao)

  • cirka 1 dl aprikosmarmelad

  • 1 dl mörkt kakaopulver

Tillredning
  1. Skala och koka potatisen mjuka och kläm dem genom en sil. Smula kakan eller muffinsen till små smulor, det gör inget fast det blir kvar lite större bitar. Blanda ner den krossade potatisen, florsocker, salt och mandelmjöl i kaksmulorna. Smält chokladen i mikrovågsugn i små portioner och rör ner i de övriga ingredienserna. Tillsätt sist romessensen. 

  2. Rulla ut degen till en lång stång och skär i skivor. Rulla avlånga ”potatisar” av skivorna. Gör ett hål i varje bakelse och sätt in marmeladen. Slut marmeladhålet. Rulla i kakaopulver och placera bakelserna med hålsidan neråt. Rita dekorationsränder med gaffel. 

  3. Låt svalna i kylskåp två timmar eller över natten så hinner bakelserna dra åt sig smak.

Tips! Bakelserna håller sig i svalt i tre dygn!

Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen, dryckesförslag Anri Lindström