Stand-up-komikern Ali Jahangiris framgångsrecept är falafel med pitabröd serverad med turkisk yoghurt.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Kvällsitsens trendiga läckerhet består av falafelbullar, pitabröd och feta-tzatziki.
Falafel med feta-tzatziki för tankarna till det soliga Medelhavet. Varför inte skölja ner läckerheten med ett friskt syrligt vitvin från samma breddgrader eller ett fruktigt italienskt rosévin?
Ölvänner kan välja en frisk och maltig ljus lager.
Falafelbullar
1 liten lök
2 vitlöksklyftor
rybsolja
1 burk (400/265 g) kikärter (ej torkade)
1 tsk spiskummin
1 tsk salt
0,25–1 tsk mald cayennepeppar
0,25 tsk svartpeppar mald i pepparkvarn
1 msk citronsaft
(1 msk tahini, finns i välsorterade dagligvaruaffärer)
0,75 dl fullkornsvetemjöl
1 dl finfördelad färsk koriander
3 msk finfördelad färsk mynta
1 l rybsolja till friteringen
Feta-tzatziki
2 vitlöksklyftor
en halv gurka
2 dl tjock naturell yoghurt
100 g fetaost i bit (ej tärnad)
2 msk finfördelad dill
svartpeppar mald i pepparkvarn
flingsalt
Till serveringen
pitabröd, sallad, tomater (soltorkade), hackad rödlök, oliver och feta-tzatziki.
Börja med tzatzikin: Skala och finfördela vitlöken. Skala, kärna ur och skär gurkan i bitar (”halvmånar”).
Rör ner vitlöken och gurkan i yoghurt. Tillför smulad fetaost, dill och svartpeppar. Smaka av med salt.
Skala, hacka och bryn löken i olja.
Skölj kikärterna och slå dem i en skål. Tillför kryddor, citronsaft och eventuellt tahini.
Mosa ärterna med en stavmixer eller i en blender till en grov massa. Slå i mjölet, örterna och löken och mixa därefter blandningen till en jämn massa.
Forma massan till två stänger och skär dem i bitar. Bitarna kan vid behov formas till bollar.
Fritera bitarna några minuter i olja (+175 °C) i en djup kastrull. Fritera i omgångar.
Värm pitabröden i panna, ugn eller mikro. Fyll bröden med sallad, tärnad (soltorkad) tomat, rödlök, falafelbullar och oliver. Slå på tzatziki. Servera med färsk sallad.