Falafel i pitabröd med feta-tzatziki

Kvällsitsens trendiga läckerhet består av falafelbullar, pitabröd och feta-tzatziki.

Ingredienser

Falafelbullar

  • 1 liten lök

  • 2 vitlöksklyftor

  • rybsolja

  • 1 burk (400/265 g) kikärter (ej torkade)

  • 1 tsk spiskummin

  • 1 tsk salt

  • 0,25–1 tsk mald cayennepeppar

  • 0,25 tsk svartpeppar mald i pepparkvarn

  • 1 msk citronsaft

  • (1 msk tahini, finns i välsorterade dagligvaruaffärer)

  • 0,75 dl fullkornsvetemjöl

  • 1 dl finfördelad färsk koriander

  • 3 msk finfördelad färsk mynta

  • 1 l rybsolja till friteringen

Feta-tzatziki

  • 2 vitlöksklyftor

  • en halv gurka

  • 2 dl tjock naturell yoghurt

  • 100 g fetaost i bit (ej tärnad)

  • 2 msk finfördelad dill

  • svartpeppar mald i pepparkvarn

  • flingsalt

Till serveringen

  • pitabröd, sallad,  tomater (soltorkade), hackad rödlök,  oliver och feta-tzatziki.

Tillredning

  1. Börja med tzatzikin: Skala och finfördela vitlöken. Skala, kärna ur och skär gurkan i bitar (”halvmånar”).

  2. Rör ner vitlöken och gurkan i yoghurt. Tillför smulad fetaost, dill och svartpeppar. Smaka av med salt.

  3. Skala, hacka och bryn löken i olja.

  4. Skölj kikärterna och slå dem i en skål. Tillför kryddor, citronsaft och eventuellt tahini.

  5. Mosa ärterna med en stavmixer eller i en blender till en grov massa. Slå i mjölet, örterna och löken och mixa därefter blandningen till en jämn massa.

  6. Forma massan till två stänger och skär dem i bitar. Bitarna kan vid behov formas till bollar.

  7. Fritera bitarna några minuter i olja (+175 °C) i en djup kastrull. Fritera i omgångar.

  8. Värm pitabröden i panna, ugn eller mikro. Fyll bröden med sallad, tärnad (soltorkad) tomat, rödlök, falafelbullar och oliver. Slå på tzatziki. Servera med färsk sallad.

Dryckesförslag
Falafel i pitabröd med feta-tzatziki

Falafel med feta-tzatziki för tankarna till det soliga Medelhavet. Varför inte skölja ner läckerheten med ett friskt syrligt vitvin från samma bredd­grader eller ett fruktigt italienskt rosévin

Ölvänner kan välja en frisk och maltig ljus lager.