Kvällsitsens trendiga läckerhet består av falafelbullar, pitabröd och feta-tzatziki.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Stand-up-komikern Ali Jahangiris framgångsrecept är falafel med pitabröd serverad med turkisk yoghurt.
Den som inte nöjer sig med Jahangiris favorit, Coke, kan med fördel välja en chilensk eller nyzeeländsk sauvignon blanc. Vinets syrlighet och aromer rimmar utmärkt med falafelen, yoghurten, limen och chilin.
Ölvänner kan välja en frisk och maltig ljus lager eller ett lätt och fruktigt veteöl.
1 stor lök
3 vitlöksklyftor
2 + 3 msk olja
1–2 tsk spiskummin
1–2 tsk gurkmeja
1–2 tsk kanel
1 burk kikärter
1 stort knippe koriander
1 knippe persilja
1 nypa salt
1 nypa peppar
1 ägg
skorpmjöl/ströbröd (vid behov)
tomater
schalottenlök
sallat
chili
Till serveringen
pitabröd
turkisk yoghurt
lime
Slå på ugnen (+200 °C). Hacka och bryn löken i två matskedar olja. Tillsätt spiskummin, gurkmeja och kanel.
Krossa kikärterna till önskad grovlek med en potatisstöt eller blender och slå dem därefter i kryddblandningen ovan. Tillsätt hackad koriander och persilja samt salt och peppar.
Tillsätt ägget och blanda ingredienserna till en massa som går att forma till köttbullslika bollar. Tillsätt skorpmjöl vid behov.
Placera bollarna på en ugnsplåt, slå på olja och grädda 15 minuter i ugn (+200 °C).
Tärna tomaterna, schalottenlöken, sallaten och chilin.
Bred turkisk yoghurt på pitabröden och fyll dem med falafel och grönsaker enligt smak och tycke. Pressa lime över anrättningen.