Falafel med pitabröd

Stand-up-komikern Ali Jahangiris framgångsrecept är falafel med pitabröd serverad med turkisk yoghurt.

Ingredienser

  • 1 stor lök

  • 3 vitlöksklyftor

  • 2 + 3 msk olja

  • 1–2 tsk spiskummin

  • 1–2 tsk gurkmeja

  • 1–2 tsk kanel

  • 1 burk kikärter

  • 1 stort knippe koriander

  • 1 knippe persilja

  • 1 nypa salt

  • 1 nypa peppar

  • 1 ägg

  • skorpmjöl/ströbröd (vid behov)

  • tomater

  • schalottenlök

  • sallat

  • chili

Till serveringen

  • pitabröd

  • turkisk yoghurt

  • lime

Tillredning

  1. Slå på ugnen (+200 °C). Hacka och bryn löken i två matskedar olja. Tillsätt spiskummin, gurkmeja och kanel. 

  2. Krossa kikärterna till önskad grovlek med en potatisstöt eller blender och slå dem därefter i kryddblandningen ovan. Tillsätt hackad koriander och persilja samt salt och peppar. 

  3. Tillsätt ägget och blanda ingredienserna till en massa som går att forma till köttbullslika bollar. Tillsätt skorpmjöl vid behov. 

  4. Placera bollarna på en ugnsplåt, slå på olja och grädda 15 minuter i ugn (+200 °C).

  5. Tärna tomaterna, schalottenlöken, sallaten och chilin.

  6. Bred turkisk yoghurt på pitabröden och fyll dem med falafel och grön­saker enligt smak och tycke. Pressa lime över anrättningen.

Dryckesförslag
Falafel med pitabröd

Den som inte nöjer sig med Jahangiris favorit, Coke, kan med fördel välja en chilensk eller nyzeeländsk sauvignon blanc. Vinets syrlighet och aromer rimmar utmärkt med falafelen, yoghurten, limen och chilin.

Ölvänner kan välja en frisk och maltig ljus lager eller ett lätt och fruktigt veteöl.