Sallad på fänkål och apelsin med helkornssenapsvinägrett

Vinägrett gjord på helkornssenap sätter underbar piff på salladen. Dressingen mjukar upp fänkålen om den skärs i riktigt tunna skivor.

Ingredienser

4 portioner

  • 1 stor fänkål

  • 2 apelsiner

  • 1 liten rödlök

  • 1 l rucolablad

Helkornssenapsvinägrett:

  • 3 msk olivolja

  • 2 msk vinäger

  • 1 msk helkornssenap

  • 1 tsk socker

Tillredning

  1. Klyv och skölj fänkålen. Avlägsna ”stammen”. Skär fänkålen i tunna skivor.

  2. Skala apelsinerna och skär ut klyftorna utan hinna.

  3. Skala och skiva rödlöken. Skölj rucolabladen och låt dem torka. Bred ut salladsingredienserna på ett serveringsfat.

  4. Blanda dressingingredienserna och häll vinägretten på salladen.

Tips! Servera gärna en liten portion fänkåls- och apelsinsallad på italienskt vis efter varmrätten.

Recept Suvi Rüster, foto Sami Repo, dryckesförslag Anri Lindström, Alko

Dryckesförslag
Sallad på fänkål och apelsin med helkornssenapsvinägrett

I områdena Alto Adige invid norra Italiens alper och Friuli-Venezia Giulia i nordöstra Italien produceras friska och nyansrika vita viner av druvan Sauvignon Blanc. Vinernas örttoner accentuerar fänkålens anisaromer utan att dölja apelsinens friska fruktsmak.