Fänkålssoppa med laxbåt

Fisk rimmar bra ihop med fräsch fänkålssoppa. Skär en tartarbiff av gravad lax och placera laxflottan på soppans yta.

Ingredienser

  • 4 (500 g) mjöliga potatisar

  • 1 (250 g) fänkål

  • 1 bit (75 g) rotselleri

  • 2–3 schalottenlökar

  • 1 msk smör

  • 1 msk rybsolja

  • 6 dl grönsaksbuljong

  • 1 burk/2 dl crème fraîche (fetthalt 34 %)

  • 0,75 tsk salt

  • 0,5 tsk mald vitpeppar

Laxbåt

  • 100 g tärnad gravad lax

  • 4 skivor söt skärgårdslimpa

Öga

  • dillolja med citronsmak

  • 1,5 dl dill

  • 0,75 dl rybsolja

  • 0,5 tsk rivet citronskal

  • 0,25 tsk salt

Tillredning

  1. Skala och tärna potatisen. Skölj fänkålen och skär bort eventuella skadade partier. Skala löken och sellerin. Tärna därefter fänkålen, löken och sellerin.
  2. Värm smöret i en kastrull. Slå i grönsakerna och rör om ett par minuter. Slå i buljongen och låt grönsakerna koka tills de är mjuka (ca 15 min).
  3. Mixa blandningen med en stavmixer eller i en matberedare. Rör ner crème fraîchen och pepparn. Värm blandningen och tillsätt vid behov mer vätska. Smaka av med salt och peppar.
  4. Gör laxbåtar. Tärna laxen och avlägsna eventuellt skinn. Placera laxtärningarna på runda rostade brödskivor.
  5. Laga kryddolja. Klipp dillen och rör ner den tillsammans med olja, rivet citronskal och salt i en smal skål. Mixa blandningen med en stavmixer.
  6. Slå purésoppan i djupa tallrikar och placera en laxbåt på ytan. Garnera soppan med dillolja, dill och vitpeppar.
Dryckesförslag
Fänkålssoppa med laxbåt

Till fänkålssoppan rekommenderas en frisk och fruktig eller en nyansrik och strukturerad grüner veltliner från Österrike. Vinets mjuka kryddighet rimmar utmärkt med fänkålens och dilloljans aromer.

För ölvänner rekommenderas en pils med tydlig humlebeska och örtiga nyanser.