Sikseljanka är en elegant och välsmakande soppa med tomat och smetana. Soppan kan drygas ut med annan fisk och/eller räkor.
Se recept >
Ett ögonblick…
10 små färskpotatisar
salt till kokning
Sikmousse
200 g skinn- och benfri rökt sik
1/2 dl crème fraîche eller gräddfil
ca 1 dl majonnäs
2 tsk citronsaft
salt, vitpeppar, färska örter
Tvätta och skrapa färskpotatisen. Koka potatisen i saltat vatten, men inte mer än att de förblir fasta. Låt svalna och kapa en del av varje potatis så att den kan ställas på ända.
Skinna och bena siken. Lösgör fiskköttet i små bitar och blanda dessa med crème fraîchen och så mycket majonnäs att blandningen kan formas. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar, och eventuellt finklippta örter. Täck med färskfolie och ställ i kylskåp för minst två timmar före servering.
Tips: Du kan också använda bara majonnäs. Crème fraîche ger dock en trevlig smak med lätt syrlighet.
Skeda sikmousse på varje potatis och garnera eventuellt med en örtkvist. Sikmoussen är god också på Väinämöinens paletåknappar eller annat bröd.
Tips: Rökt sik säljs med skinnet på. Skinnets vikt kan vara upp till en tredjedel av helhetsvikten, så köp ca 300 g fisk.