Fasansaltimbocca och caponata

Du kan smaksättä caponatan med paprika, squash eller svamp.

Ingredienser

  • 4 bröstfiléer av fasan
  • 4 salviablad
  • (finger)salt, svartpeppar ur kvarn
  • 4 skivor bacon
  • ca 2 msk vetemjöl
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl marsalavin
  • ca 1 dl hönsbuljong

Caponata
  • 1 lök
  • 1/2 solovitlök eller 2–3 vitlöksklyftor
  • 1 aubergin
  • 3 stjälkar av bladselleri
  • 4 msk olivolja
  • 1 burk (400 g) körsbärs-tomater eller skalade tomater
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 tsk socker
  • ca 2 dl kalamataoliver
  • 2 msk små kaprisknoppar
  • salt, svartpeppar ur kvarn
  • 1 kruka basilika

Tillredning

  1. Lägg filéerna mellan två plast­folier och bulta köttet lite tunnare med en köttklubba eller kavel. Placera ett salviablad på varje filé. Salta och peppra. Vira en baconskiva runt varje filé och fäst upp med en cocktailpinne.
  2. Vänd filéerna i mjöl så att de mjölas lätt.
  3. Hetta upp oljan i en stekpanna. Stek filéerna några minuter på var sida. Häll vinet och buljongen i pannan, låt dem koka upp och sänk sedan värmen till medelvärme. Låt puttra ännu några minuter.
  4. Servera med caponata-grönsaker. Om du önskar en matigare portion kan du stärka den med smörat potatismos eller polenta.


Caponata:

  1. Skala och skiva löken. Tärna auberginen. Skiva selleriskaften.
  2. Fräs sellerin några minuter i olja i en ytbelagd stekpanna, t.ex. en teflon­­panna. Tillsätt aubergintärningarna och stek tills auberginen får lite färg.
  3. Tillsätt tomaterna, balsamicon och sockret. Lägg på locket och låt småputtra ca 15 minuter. Tillsätt oliverna och kaprisen. Salta och peppra. Strå basilikan över anrättningen strax före serveringen.

Tips: Du kan smaksätta caponatan med paprika, squash eller svamp.

Dryckesförslag
Fasansaltimbocca och caponata

Till fasan passar t.ex. ett pinot noir -vin utmärkt.