Den angenämt starka bönsoppan utvecklas från vardags- till festmat om den serveras med nachos och crème fraîche.
Se recept >
Ett ögonblick…
Feijoada är nationalrätt i Brasilien, och varje kock har sit eget recept.
Till den mustiga och smakrika feijoadan kan man servera finländsk svagdricka, en inhemsk motsvarighet till brasilianskt malzbier.
Av alkoholdrycker passar en rökig, smakrik sydafrikansk pinotage eller shiraz, eller ett libanesiskt syrah-blandvin.
Lämpliga öl är en svartmuskig stout eller porter.
500 g torkade svarta bönor
4 msk olivolja
2 stora lökar
200 g baconskivor
450 g rökt sidfläsk
2 tsk salt
3–4 lagerblad
vatten
1 hel vitlök (alla klyftor)
450 g ytterfilé av gris i bitar
450 g ”carne seca”, torkat saltkött
225 g färskkorv, t.ex. chorizo
450 g rökt korv, t.ex. linguica eller kielbasa eller små salamikorvar, stora som en fingerspets
ca 1 msk matolja
Till servering
kokt ris, sallad på tomat och lök, brässerad (savoj)kål med vitlök
Blötlägg och förväll de torkade bönorna enligt anvisningarna på förpackningen. Kasta bort kokvattnet och spola av bönorna.
Strimla baconet och tärna sidfläsket. Finhacka löken. Mät upp oljan i en gryta. Fräs baconet, sidfläsket och löken. Tillsätt bönorna och rör om försiktigt. Låt stå några minuter på medelvärme. Tillsätt saltet och lagerbladen.
Häll i så mycket vatten att det står ca 4 cm över bönorna. Lägg på locket och koka 40–60 minuter tills bönorna har mjuknat. Den ungefärliga koktiden anges på bönförpackningen. Om du använder tryckkokare är koktiden ca 30 minuter.
Tag 1/3 av de mjuka bönorna åt sidan och kör dem till ett jämnt mos med stavmixer. Rör försiktigt ner moset i grytan med resten av bönorna.
Skala och krossa vitlöken. Skär grisköttet, saltköttet och korven i bitar. Bryn dem på svag värme i olja i en stekpanna tills de är genomstekta. Börja med de fetaste köttbitarna. Den brynta ytan ser inte bara trevlig ut, utan förhöjer också smaken.
Sväng ner köttet och korven bland bönorna. Långkoka på svag värme 1–10 timmar, ju längre, desto bättre.