Tillbaka
Recept

Feijoada – brasiliansk böngryta med kött

Feijoada – brasiliansk böngryta med kött

12 personer
12 personer

Feijoada är nationalrätt i Brasilien, och varje kock har sit eget recept.

Dryckesförslag

Till den mustiga och smakrika feijoadan kan man servera finländsk svagdricka, en inhemsk motsvarighet till brasilianskt malzbier.

Av alkoholdrycker passar en rökig, smakrik sydafrikansk pinotage eller shiraz, eller ett libanesiskt syrah-blandvin.

Lämpliga öl är en svartmuskig stout eller porter.

Ingredienser
  • 500 g torkade svarta bönor

  • 4 msk olivolja

  • 2 stora lökar

  • 200 g baconskivor

  • 450 g rökt sidfläsk

  • 2 tsk salt

  • 3–4 lagerblad

  • vatten

  • 1 hel vitlök (alla klyftor)

  • 450 g ytterfilé av gris i bitar

  • 450 g ”carne seca”, torkat saltkött

  • 225 g färskkorv, t.ex. chorizo

  • 450 g rökt korv, t.ex. linguica eller kielbasa eller små salamikorvar, stora som en fingerspets

  • ca 1 msk matolja


Till servering

  • kokt ris, sallad på tomat och lök, brässerad (savoj)kål med vitlök

Tillredning
  1. Blötlägg och förväll de torkade bönorna enligt anvisningarna på förpackningen. Kasta bort kokvattnet och spola av bönorna.

  2. Strimla baconet och tärna sidfläsket. Finhacka löken. Mät upp oljan i en gryta. Fräs baconet, sidfläsket och löken. Tillsätt bönorna och rör om försiktigt. Låt stå några minuter på medelvärme. Tillsätt saltet och lagerbladen.

  3. Häll i så mycket vatten att det står ca 4 cm över bönorna. Lägg på locket och koka 40–60 minuter tills bönorna har mjuknat. Den ungefärliga koktiden anges på bönförpackningen. Om du använder tryckkokare är koktiden ca 30 minuter.

  4. Tag 1/3 av de mjuka bönorna åt sidan och kör dem till ett jämnt mos med stavmixer. Rör försiktigt ner moset i grytan med resten av bönorna.

  5. Skala och krossa vitlöken. Skär grisköttet, saltköttet och korven i bitar. Bryn dem på svag värme i olja i en stekpanna tills de är genomstekta. Börja med de fetaste köttbitarna. Den brynta ytan ser inte bara trevlig ut, utan förhöjer också smaken.

  6. Sväng ner köttet och korven bland bönorna. Långkoka på svag värme 1–10 timmar, ju längre, desto bättre.