Fetasallad med granatäpple och pomelo

Fetasallad med granatäpple och pomelo är ett fräscht vårligt tilltugg och gott också som ensam rätt.

Ingredienser

  • 0,5 pomelo 

  • 2 blodapelsiner eller vanliga apelsiner

  • 300 g feta i bit

  • kärnorna av ett granatäpple

  • 4 msk rostade mandlar eller nötter

  • 1 dl (thai)basilikablad (en del kan bytas ut mot mynta)

Sås: 
  • 0,5 liten rödlök

  • 2 msk citronsaft

  • flingsalt

  • några omgångar nymalen svartpeppar ur kvarn 

  • 1 tsk flytande honung

  • 1 tsk rivet apelsinskal

  • 4 msk olivolja

Tillredning

  1. Gör dressingen först. Skala och finhacka löken. Marinera den i citronsaft i cirka 5 minuter. Tillsätt salt, svartpeppar, honung, apelsinskal och olja.

  2. Skär citrusfrukterna i hinnfria klyftor. Lägg dem på ett serveringsfat. Smula över fetaosten. Ös sås ovanpå. Strö fetaost, granatäppelkärnor och nötter över. Dekorera med örter.

Recept Sanna Kekäläinen, foto Reetta Pasanen
Dryckesförslag
Fetasallad med granatäpple och pomelo

En frisk och bärig chardonnay från Australien med mogna citrustoner och tropiska fruktiga aromer rimmar utmärkt med den fräscha fetasalladen. Också en örtig och tropisk amerikansk IPA fungerar perfekt till salladen.