Fikonchutney

Den eleganta chutneyn görs på färska fikon. Den matchar fint med stilton eller annan blåmögelost. Chutneyn kommer också bra överens med kötträtter.

Ingredienser

  • 1 rödlök
  • 1 1/2 dl farinsocker
  • 1 1/2 dl rödvinsvinäger
  • 1 kanelstång
  • 2 stjärnanisfrukter
  • 6 fikon

Tillredning

  1. Skala och finhacka rödlöken. Lägg hacket i en kastrull tillsammans med sockret, vinägern och kryddorna. Låt småputtra på svag värme tills löken har mjuknat. Skär fikonen i fyra delar. Lägg dessa i lagen och koka ytterligare ca 5 minuter eller tills fikonen är mjuka.
  2. Lägg i en stor eller två små burkar. Förvara svalt. Chutneyn håller sig i kylskåp ca 2 veckor.

Tips
Fikonen kan ersättas med färska aprikoser eller torkade fikon, aprikoser eller dadlar. Torkad frukt kokas tillsammans med de övriga ingredienserna.
Dryckesförslag
Fikonchutney

Till stiltonost med fikonchutney passar portvin, t.ex. en late bottled vintage (LBV).