Finländsk carpaccio

Litet är stort. Det gäller i allra högsta grad ren- och älgcarpaccio. De florstunna köttskivorna serveras med gomsmekande sallad på rödbeta och getost.

Ingredienser

  • 300 g innerfilé av ren, älg eller kronhjort

  • flingsalt

  • svartpeppar mald i pepparkvarn

  • 2 msk hackad rosmarin

Till serveringen:

Tillredning

  1. Gnid in köttet med salt, peppar och rosmarin. Slå in köttet i plastfilm och ställ det i frysen (ca 1 timme).

  2. Skär köttet i florstunna skivor. Lägg skivorna på bakplåtspapper. Servera köttet omgående eller ställ det i frysen. Ta ut köttet ur frysen 5–10 minuter före serveringen.   

  3. Lägg skivorna på tallrikar och slå på olivolja. Garnera med majonnäs och rödbetssallad.

Recept Sanna Kekäläinen, foto Reetta Pasanen
Dryckesförslag
Finländsk carpaccio

Till denna läckerhet kan man med fördel servera en bärig och frisk pinot noir. Vinets syrlighet rimmar utmärkt med rödbetans sötma och getostens aromer. Det inte alltför fylliga vinet gör carpaccion rättvisa. Ölvänner kan välja en frisk och maltig lager.