Tillbaka
Recept

Fish and Chips de luxe

Fish and Chips de luxe

40 min
4 personer
40 min
4 personer

Klassikern fish & chips i lyxversion. Fritera fisk, skaldjur, musslor och/eller bläckfisk och servera med dubbelkokta pommes frites. Du kan ersätta en del av potatisarna med rotfrukter.

Dryckesförslag

Ett klassikerval är fruktig, nyansrik engelsk ale. Engelskt mousserande vin är ett lyxigt alternativ.

Ingredienser
  • 600 g
 vit fisk, t.ex. sik eller gös

  • 300 g skaldjur, t.ex. jätteräkor, kammusslor, bläckfisk

Friteringssmet

  • 4 dl 
vetemjöl

  • 2 tsk
 flingsalt

  • 0,5 tsk
 bakpulver

  • 0,5 tsk
 svartpeppar mald i pepparkvarn

  • 1 flaska (0,33 l)
 kall öl

Dubbelkokta pommes frites

  • 8 st Rosamunda-potatisar

  • ca 1 l rybsolja

  • ca 1 tsk flingsalt

Tartarsås

  • 3 dl majonnäs

  • 1 msk liten kapris

  • 1 msk tärnad cornichon-saltgurka

  • 2 msk finfördelad bladpersilja

  • 1 msk citronsaft

  • 0,5 tsk flingsalt

  • 0,5 tsk svartpeppar mald i pepparkvarn

  • (0,25 tsk torkad chili mald i pepparkvarn)

Tillredning
  1. Slå alla ingredienserna utom ölet i en skål. Ställ skålen i kylskåp för ca 15 min.

  2. Flå fisken och avlägsna benen. Skär fisken i lika stora bitar.

  3. Häll det kalla ölet i mjölblandningen. Tillsätt kallt vatten vid behov. Smeten bör vara tjockare än plättsmet.

  4. Värm upp friteringsolja till 180 °C. Kontrollera temperaturen med en köttermometer. Torka av fisken och de övriga ingredienserna med hushållspapper och doppa dem sedan i friteringssmeten. Fritera ingredienserna i oljan (fisken 4–5 minuter, de övriga ingredienserna ca 1 minut kortare tid.

  5. Lyft upp bitarna med en hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper.

  6. Blanda ihop ingredienserna till tartarsåsen.


Dubbelkokta pommes frites

  1. Tvätta och torka potatisarna noga. Skär dem i rektangelformade, rejält stora stänger (ca 6 cm x 1 cm).

  2. Värm upp i kastrullen cirka fem centimeter rybsolja till 150 °C. Använd en skinktermometer till hjälp och mät värmen. Fritera potatisarna en näve i taget (5–10 min). Lyft upp dem att torka på kökspapper. Låt svalna.

  3. Höj rybsoljans temperatur till 180 °C. Stek potatisarna en gång till tills de är guldbruna – så här blir de krispigare och läckrare. Låt rinna av och smaksätt med salt.