Fisk med ägg och kapris

Det här receptet är flexibelt, för äggsåsen med kapris kan serveras till både varm- och kallrökt fisk. Såsen matchar också perfekt med smörstekta abborr- eller sikfiléer.

Ingredienser

  • ca 600 g varm- eller kallrökt fisk, t.ex. sik eller lax

Sås
  • 1/2 solovitlök eller 1–2 vanliga vitlöksklyftor
  • 1 msk söt senap
  • 1 tsk flytande honung
  • 1 msk vinäger
  • ca 1/2 dl rybsolja
  • 3 hårdkokta ägg
  • 3 msk små kaprisknoppar
  • (fling)salt, svartpeppar ur kvarn

Tomatsallad
  • 1 liten schalottenlök
  • 400 g körsbärstomater
  • 2 msk matolja
  • 3 msk finhackad färsk gräslök eller annan ört
  • salt, peppar ur kvarn

Tillredning

  1. Gör först såsen. Skala och finfördela vitlöken. Rör samman vitlöken, senapen, honungen och vinägern. Häll i oljan i en tunn sträng under ihärdig omrörning tills du får en tjock sås. Skala och finfördela äggen. Blanda ner äggen och kaprisen i såsen. Krydda med salt och peppar.
  2. Gör tomatsalladen. Skala och finfördela löken. Klyv tomaterna. Sammanslå de båda ingrediens­erna.
  3. Skeda upp av tomatsalladen på varje tallrik, lägg av fisken bredvid den och toppa med såsen.
Dryckesförslag
Fisk med ägg och kapris

Lager är en förträfflig matdryck till fisk, ifall såsen innehåller ägg, kapris och senap.