Tillbaka
Recept

Fisk med ägg och kapris

Fisk med ägg och kapris

4 personer
4 personer

Det här receptet är flexibelt, för äggsåsen med kapris kan serveras till både varm- och kallrökt fisk. Såsen matchar också perfekt med smörstekta abborr- eller sikfiléer.

Dryckesförslag

Lager är en förträfflig matdryck till fisk, ifall såsen innehåller ägg, kapris och senap.

Ingredienser
  • ca 600 g varm- eller kallrökt fisk, t.ex. sik eller lax

Sås
  • 1/2 solovitlök eller 1–2 vanliga vitlöksklyftor
  • 1 msk söt senap
  • 1 tsk flytande honung
  • 1 msk vinäger
  • ca 1/2 dl rybsolja
  • 3 hårdkokta ägg
  • 3 msk små kaprisknoppar
  • (fling)salt, svartpeppar ur kvarn

Tomatsallad
  • 1 liten schalottenlök
  • 400 g körsbärstomater
  • 2 msk matolja
  • 3 msk finhackad färsk gräslök eller annan ört
  • salt, peppar ur kvarn
Tillredning
  1. Gör först såsen. Skala och finfördela vitlöken. Rör samman vitlöken, senapen, honungen och vinägern. Häll i oljan i en tunn sträng under ihärdig omrörning tills du får en tjock sås. Skala och finfördela äggen. Blanda ner äggen och kaprisen i såsen. Krydda med salt och peppar.
  2. Gör tomatsalladen. Skala och finfördela löken. Klyv tomaterna. Sammanslå de båda ingrediens­erna.
  3. Skeda upp av tomatsalladen på varje tallrik, lägg av fisken bredvid den och toppa med såsen.