Enkelt och gott! Knådfritt grytbröd är en klassiker, men dillkryddat sådant till kräftor är en nyhet.
Se recept >
Ett ögonblick…
Ju lösare deg, desto bättre bröd. Den fluffiga och feta förstamajfocaccian andas vår, sparris och kronärtskocka.
På en uppsluppen förstamajbrunch kan man med fördel skölja ner focaccian med friskt och fruktigt vitt vin från Italien. Bjud gärna i väl avkyld pinot grigio eller okomplicerad prosecco.
25 g färsk jäst
3 dl vatten
1/2 dl olivolja
2 msk honung
1 tsk salt
ca 7 dl vetemjöl
Garnering:
3/4 dl olivolja
2 tsk flingsalt
10 körsbärstomater
100 g kronärtskocka (utan vätska)
5 stänger grön sparris
Lös upp jästen i ljummet vatten. Rör ner olivolja, honung och salt. Tillsätt vetemjöl (en dl åt gången). Låt degen stå cirka fem minuter (ökar viskositeten). Låt därefter degen jäsa ca 40 minuter under duk i rumstemperatur.
Slå degen på ett mjölat underlag och klappa ut den till en fyrkant. Bred ut hälften av olivoljan och en tsk salt på en ugnsplåt fodrad med bakplåtspapper. Lägg degen på ugnsplåten och arbeta ut den så att den fyller hela plåten. Låt degen stiga 40 minuter.
Gör gropar i degen med fingrarna och slå på resten av olivoljan. Strö på en tsk salt. Skölj, torka och dela tomaterna, kronärtskockan och sparrisen. Lägg dem ovanpå degen med ett lätt tryck. Grädda brödet i mitten av ugnen (+ 225 0C) cirka 10 minuter eller tills ytan är vackert gulbrun. Avnjut focaccian som varm.
Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen, dryckesförslag Taina Vilkuna