- 500 g filéer av olika slags fisk, t.ex. sik,
- gös eller lax
- 1 msk citronsaft
- 2-3 vitlöksklyftor
- 1 lök
- 1/2 purjo
- 2 morötter
- 1 medelstor fänkål
- 4 tomater
- 3 msk olivolja
- 1/4 tsk saffran
- 8 dl fiskbuljong
- 2 dl vitvin
- 1 bit tvättat (ekologiskt) apelsinskal
- (salt)
- 1/4 tsk cayennepeppar
- några kvistar färsk timjan
- 100 g räkor
- några kokta musslor med skal
Rouille Rouille är en fransk kryddpasta som används framför allt till fisksoppor. Det finns lika många versioner som det finns kockar, men som regel innehåller pastan åtminstone vitlök, olivolja och lite grann chili. Vanligtvis mosar man in också potatis eller bröd för att göra blandningen tjockare. Rouille kan smaksättas med paprika,
saffran eller majonnäs.
- 1/2 liten paprika (ca 1/2 dl som tärnad)
- 1 kokt potatis
- 4 skalade vitlöksklyftor
- några droppar (ca 1/4 tsk) chiliolja eller tabasco
- 1 msk finklippt färsk bladpersilja eller basilika