Fransk lantpaté

Den saftiga franska lantpatén är garanterat en välkommen delikatess.

Ingredienser

  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 pkt (300 g) kycklinglever (frysvara)
  • 175 g smör
  • 2 msk portvin eller madeira
  • 1 msk ljust muscovado- eller farinsocker
  • 2 tsk senapspulver
  • 1 tsk finklippt färsk timjan
  • salt, svartpeppar

På ytan
  • (skirat smör)
  • timjan- eller rosmarinkvistar

Tillredning

  1. Skala och krossa vitlöken. Fräs den tinade kycklinglevern och vitlöken ca 5 minuter i några matskedar smör i en stekpanna på medelvärme. Sleva upp levern i en mixer. Smält resten av smöret i stekpannan och rör ner vinet, sockret, senapspulvret och kryddorna.
  2. Häll blandningen i mixern med levern. Kör till en jämn, sammetslen konsistens. Skeda smeten i en lagom stor patéform eller fyra små portionsformar. Häll om du vill skirat smör på patéerna i formen.
  3. Täck formarna med plastfolie och ställ i kylskåp för minst en timme. Garnera. Patén håller sig i kylskåp i flera dagar.
  4. Skirat smör: Smält smöret i en liten kastrull utan att bryna det. Skumma av ytan med sked. Ta tillvara det klara smöret som lägger sig överst och häll det på patén.
Dryckesförslag
Fransk lantpaté

Den lantliga patén trivs med ett franskt medelfylligt eller fylligt rödvin, såsom en julig châteauneuf-du-pape.

Ölvännen matchar patén med en vintrigt mörk lager.