Fransk löksoppa

En traditionell löksoppa är perfekt höstmat, speciellt då den görs matigare med ostgratinerat bröd.

Ingredienser

  • ca 700 g (ca 1 l) schalottenlök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 msk smör
  • 2 msk rybsolja
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk socker
  • 3 msk vetemjöl
  • ca 1 1/2 l (ekologisk) grönsaksbuljong
  • 1 dl vitvin

Till servering
  • 8–12 baguetteskivor
  • 3 msk olivolja
  • 1/2 solovitlök eller 3 vanliga vitlöksklyftor
  • ca 1 1/2 dl god riven ost (t.ex. comté)

Tillredning

  1. Skala löken och skiva den tunt. Fräs skivorna ca 15 minuter i oljan och smöret under lock i en kastrull på svag värme. Öka till medelvärme, tillsätt saltet och sockret. Rör om i blandningen emellanåt. Fortsätt tills blandningen är snyggt gyllenbrun.
  2. Strö mjölet i kastrullen och stek några minuter.
  3. Koka upp grönsaksbuljongen i en annan kastrull och häll den i lökblandningen.
  4. Tillsätt vinet och koka ca 30 minuter under lock på svag värme.
  5. Pensla olja på baguetteskivorna och gnid in dem med vitlök. Strö riven ost på skivorna. Grilla skivorna på översta falsen i en ca 200-gradig ugn i ca 5 minuter eller tills osten smälter och får en snygg färg.
  6. Lägg brödskivorna i bottnen på sopptallrikarna. Portionera ut soppan. Du kan strö mera riven ost på varje portion.
Dryckesförslag
Fransk löksoppa

Ett starkvin till soppan är en trevlig överraskning. En länge lagrad, nötig sherry (amontillado, oloroso eller palo cortado) är fjärran från söt ”tant­sherry”. Många anser att sherry är världens mest undervärderade, och kanske också därför förmån­ligaste kvalitetsvin.