Franska crêpes med getost och svamp

Crêpes med saltig fyllning lämpar sig utmärkt som lunch eller till brunch. Välj gärna  en fransk cider som dryck.

Ingredienser

Smet

  • 3 dl lättmjölk

  • 2,5 dl vetemjöl

  • 1 tsk flingsalt

  • 2 msk smält smör

  • smör till stekningen

Fyllning

  • 1 schalottenlök

  • 1 vitlöksklyfta

  • 200 g svamp (champinjoner, shiitakesvampar, soppar eller kantareller)

  • 2 msk olivolja

  • 150 g färsk bladspenat

  • 1 pkt (150 g) mjuk getost

  • flingsalt

  • svartpeppar mald i pepparkvarn

Garnering

  • 2 msk rostade pinjenötter och färsk bladspenat

Tillredning

  1. Vispa äggen och slå därefter i mjölk under omrörning. Rör ner mjölet, saltet och det smälta smöret. Ställ smeten i kylskåp (minst 1 timme).

  2. Förbered fyllningen: Skala och hacka löken och skiva svampen.

  3. Smörstek smeten till tunna crêpes i en panna (dia­meter ca 21 cm). Smeten räcker till 4 stora eller 6–8 mindre crêpes. Täck över de färdiga crêpesen med foliepapper.

  4. Bryn den hackade löken i olja. Tillsätt och stek svampen. Slå därefter i spenaten och stek den en stund. Tillsätt getosten och låt den smälta. Smaka av med salt och peppar.

  5. Placera fyllningen i mitten av crêpesen och vik den till en fyrkant. Garnera med pinjenötter och bladspenat.

Dryckesförslag
Franska crêpes med getost och svamp

Strukturen hos unga och rimligt prissatta Bordeauxviner rimmar utmärkt med crêpesens fylliga smak och getostens syrlighet.

Cidervänner kan välja en fransk cider med tydliga äppeltoner.