Fräsch sillsallad

Den omstöpta salladen har ny form och läcker smak av äpple och pepparrot. Lägg en burk sallad i picknickkorgen och servera läckerheten på förstamajbrunchen.

Ingredienser

  • 2 filéer matjessill

  • 2 kokta ägg

  • 4-6 kokta små potatisar (nypotatis) 

  • 2 salladslökar med blast

  • 1 äpple

  • citronsaft till äpplet

  • 1 knippe dill 

  • 120 g smetana

  • saften från en halv citron

  • 2 msk pepparrot eller pepparrotspasta

  • salt

  • riven svartpeppar

  • färsk timjan

Tillredning

  1. Tärna sillfiléerna. Skala äggen. Skiva äggen, potatisen, löken och äpplet. Slå citronsaft på äppelskivorna.

  2. Finfördela dillen. Varva ingredienserna i en burk (burkar).

  3. Blanda smetanan med citronsaft och pepparrot. Slå blandningen på ingredienserna i burken (burkarna). Smaksätt med salt, svartpeppar och timjan.

Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen, dryckesförslag Taina Vilkuna 
Dryckesförslag
Fräsch sillsallad

Kall inhemsk lager rimmar utmärkt med sill. Vinvänner kan välja en grüner veltliner vars syrlighet, fyllighet och toner av grönpeppar lämpar sig till sillsalladens mustiga smakvärld.