Friterade ostron

Ostronen kan ätas färska med lite citron, men smaka gärna på friterade ostron, som har frasig yta och mjuk konsistens – det bir en kulinarisk upplevelse!

Ingredienser

  • 12 feta ostron

  • tempura- eller vetemjöl

  • 1 ägg

  • panko- eller skorpmjöl

  • rybsolja till friteringen

Tempura- och pankomjöl finns i affärer som saluför japanska livsmedel. Vetemjöl och vanligt skorpmjöl ger en något grovare yta än specialmjölen.

Tillredning

  1. Öppna ostronen och lösgör köttet. Låt köttet rinna av. Spara köttsaften om du vill koka en ostronsoppa.
  2. Värm upp rybsoljan till +180 °C i en kastrull (kontrollera temperaturen med en stektermometer).  Vispa ägget på en tallrik. Sprid ut tempuramjölet (vetemjölet) på en tallrik och pankomjölet (skorpmjölet) på en annan tallrik. Vänd ostronen i tempura- eller vetemjölet, sedan i ägget och till slut i panko- eller skorpmjölet. 
  3. Fritera de panerade ostronen i oljan några minuter tills ytan är ljusbrun. 
  4. Låt ostronen rinna av på hushållspapper. Servera dem varma.
Dryckesförslag
Friterade ostron

Servera torr champagne, helst av typen blanc de blancs, sancerre-, chablis- eller muscadetvin.

För vänner av öl kan man föreslå stout, gärna oyster stout.