Ju lösare deg, desto bättre bröd. Den fluffiga och feta förstamajfocaccian andas vår, sparris och kronärtskocka.
Se recept >
Ett ögonblick…
En nybakad bulle är en oemotståndlig njutning, särskilt när man tillsätter en generös skvätt öl i degen.
Servera ljus lager eller pilsner till frukostbullarna, Waldorfsalladen och den gravade fisken. Bland säsongsölen är också stark lager eller ale är ett bra val.
Fördeg
2 dl öl (ljus lager, pilsner eller veteöl)
3 dl vatten
50 g jäst
5 dl vetemjöl (fullkorn)
Till degen
2 tsk flytande honung
1 1/2 tsk salt
ca 7 dl vetemjöl (fullkorn)
3 msk rybsolja
Till pensling och strössel
mjölk
sesamfrön
Värm ölet och vattnet fingerljumt. Lös upp jästen i degspadet. Rör ner mjölet med trägaffel. Låt denna fördeg jäsa under en bakduk på varm, dragfri plats tills den bubblar (ca 15 minuter).
Rör ner honungen och saltet. Rör och knåda ner mjölet efter hand tills degen är spänstig och lossnar ur bunken. Observera att det krävs mera mjöl om du knådar för hand än då du använder matberedare eller degkrokarna på en elvisp. Tillsätt oljan i slutfasen av knådandet.
Baka ut degen till frukostbullar av önskad fason. Jäs bullarna på dragfri plats ca 30 minuter.
Pensla bröden lätt med mjölk och beströ dem med sesamfrön.
Grädda 10–15 minuter i 225-gradig ugn.
Klyv bröden och stryk lite smör på dem. Servera med Waldorfsallad och gravad fisk.
Obs! Alkoholen i ölet dunstar från degen under jäsningen och gräddningen, men bidrar till att brödet får en luftig konsistens och massor av god smak.
Detta recept publicerades första gången i Etiketten 4/2013.