Tillbaka
Recept

Fryst terrin med choklad och kola

Fryst terrin med choklad och kola

12 personer
12 personer

Terrinen är nära besläktad med patén. I söt version är den en läcker avslutning på måltiden.

Dryckesförslag

Den fylliga frysta dessertterrinen trivs ihop med en simmig cream sherry med nöt- och chokladtoner. Många anser att det är ett av de bästa vinvalen också till glass.

Ingredienser
  • 200 g savoiardikex (tiramisùkex)

  • ca 1 dl starkt, kallt kaffe

  • ca 1/2 dl mjölk

  • 100 g mörk choklad

  • ca 10 st. (75 g) mjuka gräddkola­karameller (t.ex. Omar eller Alku)

  • 2 ägg

  • 1 dl socker

  • 2 dl vispbar grädde

  • 2 tsk vaniljsocker

  • 1 burk (250 g) mascarpone eller annan naturell färskost

  • 1 msk kakaopulver

  • (kola- eller chokladsås)

Tillredning
  1. Klä en ca 1,5 liters form invändigt med plastfolie så att folien hänger över kanterna. Doppa ena sidan på en del av kexen i mjölkkaffe som du hällt upp i en tallrik. Lägg kexen i formen med den torra sidan ner. Smält försiktigt chokladen i vattenbad eller i mikrovågsugn. Låt svalna. Skär kolakaramellerna i små tärningar.

  2. Skilj äggvitorna från gulorna. Slå vitorna till ett fluffigt skum i en ren skål. Tillsätt hälften av sockret och vispa tills skummet är hårt och blankt. Vispa grädden till skum i en annan skål. Smaksätt skummet med vaniljsocker. Vispa i en tredje skål ner gulorna och resten av sockret i den rumsvarma mascarponen tills du har ett fluffigt skum. Vispen behöver inte diskas då du går över till att vispa ett annat skum.

  3. Rör försiktigt ner gräddskummet i mascarponesmeten. Sväng sedan försiktigt ner äggvite­skummet i några omgångar. Dela upp smeten i två lika delar. Sikta kakaopulvret över den ena hälften och rör försiktigt ut det. Häll i den smälta chokladen och rör om med ett par bohemiska tag.

  4. Blanda varsamt ner kolabitarna i den andra delen av smeten och skeda ut den i formen ovanpå kexen. Doppa nya kex i mjölk­kaffet, nu på båda sidorna, fördela dem ovanpå kolasmeten och tryck till lätt. Skeda ut choklad­smeten på kexen och släta ut ytan lätt.

  5. Doppa resten av kexen i mjölkkaffet, nu igen bara på ena sidan, och tryck försiktigt ner dem ovanpå chokladsmeten med den torra sidan upp. Täck formen med plastfilm och ställ den i frysen för minst 5 timmar. Terrinen kan förvaras i frysen i upp till två veckor.

  6. Tag ut formen ur frysen ca 15 minuter före serveringen. Öppna plastfolien och stjälp upp terrinen på ett serveringsfat. Drag av resten av folien och garnera om du vill med choklad- och kolasås.


Tips:

Om du vill servera terrinen i skivor, doppar du en stor förskärare i hett vatten så får du snygga skivor.