Tillbaka
Recept

Fylld gösrullad med ärtpuré

Fylld gösrullad med ärtpuré

Tusen sjöars land med alla sina stugor drabbas av fiskefnatt senast då sommaren kommer.

Ingredienser
Färs på gädda och bladspenat
  • 1 dl bladspenat
  • 100 g gäddfilé
  • 1 dl vispgrädde
  • 1/2 tsk fiskbuljongpulver
  • 1/2 tsk salt
  • vitpeppar ur kvarn

Ärtpuré
  • 100 g ärter
  • 1 dl gröna delar av purjo
  • 1/2 knippa persilja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl grönsaksbuljong
  • salt
  • 100 g smör

Gösrullader
  • 600 g gösfilé (ca 150 g/st.)
  • salt, vitpeppar
  • 200 g gäddfärs med bladspenat
  • 3 dl fiskbuljong
  • 1 dl torrt vitvin
  • 100 g lök
  • 1 msk maizena
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk gräslök
  • 50 g kallt smör
  • 1 morot
  • 1 knippa vårlök
  • 5 rädisor
  • 1 palsternacka
  • 1 klick smör till fräsning
Tillredning
  1. Ansa, koka och finhacka spenaten. Mala fiskköttet i mixer. Häll i grädden i en tunn sträng medan mixern går. Blanda avslutningsvis ner spenaten.
  2. Koka ärterna, den finskurna purjon, persiljan och vitlöken i buljongen. Puréa i mixer. Tillsätt smöret och salta enligt smak.
  3. Krydda gösfiléerna med salt och vitpeppar. Lägg av gäddfärsen på varje gösfilé och rulla ihop filén.
  4. Lägg rullarna i en kastrull. Häll fiskbuljong och vitvin i kastrullen till ett par centimeters höjd. Klyfta löken och lägg klyftorna i kastrullen. Sjud cirka 12 minuter under lock.
  5. Lyft försiktigt upp rulladerna på hushålls­papper. Avred spadet med maizena och tillsätt grädden. Smaka av och sila såsen. Klipp gräslöken kort och tillsätt ringarna i såsen. Vispa ner smöret.
  6. Skär moroten, vårlöken, rädisorna och palsternackan i små tärningar och fräs dem 2–3 minuter i smör i en stekpanna.
  7. Lägg upp grönsakerna på tallrikarna, lägg en gösrulle bredvid dem, skeda ut ärtpuré bredvid rulladerna och ringla sås kring det hela.