Fylld gösrullad med ärtpuré

Tusen sjöars land med alla sina stugor drabbas av fiskefnatt senast då sommaren kommer.

Ingredienser

Färs på gädda och bladspenat
  • 1 dl bladspenat
  • 100 g gäddfilé
  • 1 dl vispgrädde
  • 1/2 tsk fiskbuljongpulver
  • 1/2 tsk salt
  • vitpeppar ur kvarn

Ärtpuré
  • 100 g ärter
  • 1 dl gröna delar av purjo
  • 1/2 knippa persilja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl grönsaksbuljong
  • salt
  • 100 g smör

Gösrullader
  • 600 g gösfilé (ca 150 g/st.)
  • salt, vitpeppar
  • 200 g gäddfärs med bladspenat
  • 3 dl fiskbuljong
  • 1 dl torrt vitvin
  • 100 g lök
  • 1 msk maizena
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk gräslök
  • 50 g kallt smör
  • 1 morot
  • 1 knippa vårlök
  • 5 rädisor
  • 1 palsternacka
  • 1 klick smör till fräsning

Tillredning

  1. Ansa, koka och finhacka spenaten. Mala fiskköttet i mixer. Häll i grädden i en tunn sträng medan mixern går. Blanda avslutningsvis ner spenaten.
  2. Koka ärterna, den finskurna purjon, persiljan och vitlöken i buljongen. Puréa i mixer. Tillsätt smöret och salta enligt smak.
  3. Krydda gösfiléerna med salt och vitpeppar. Lägg av gäddfärsen på varje gösfilé och rulla ihop filén.
  4. Lägg rullarna i en kastrull. Häll fiskbuljong och vitvin i kastrullen till ett par centimeters höjd. Klyfta löken och lägg klyftorna i kastrullen. Sjud cirka 12 minuter under lock.
  5. Lyft försiktigt upp rulladerna på hushålls­papper. Avred spadet med maizena och tillsätt grädden. Smaka av och sila såsen. Klipp gräslöken kort och tillsätt ringarna i såsen. Vispa ner smöret.
  6. Skär moroten, vårlöken, rädisorna och palsternackan i små tärningar och fräs dem 2–3 minuter i smör i en stekpanna.
  7. Lägg upp grönsakerna på tallrikarna, lägg en gösrulle bredvid dem, skeda ut ärtpuré bredvid rulladerna och ringla sås kring det hela.
Dryckesförslag
Fylld gösrullad med ärtpuré

Till gösrulladerna rekommenderas t.ex. en fyllig grüner veltliner med lagom syra och behaglig kryddighet, eller en frisk, fruktig riesling med hög syra från nya världen.