Fylld kalkonrulle

-

Ingredienser

  • ca 1 kg kalkonfilé
  • salt, svartpeppar ur kvarn
  • 1 pkt (120 g) filébacon

Fyllning
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk rybsolja
  • 1 dl finhackad shiitake eller annan svamp
  • 3 msk finklippt bladpersijla, gräslök eller någon annan ört
  • salt, grovmalen svartpeppar ur kvarn
  • 1 dl god riven ost, t.ex. parmesan

Till stekning
  • en blandning av smör och matolja

Tillredning

  1. Gör först fyllningen. Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs hacket med svampen några minuter i en stekpanna. Krydda med örthack, salt och svartpeppar. Rör ner den rivna osten i blandningen.
  2. Klyv kalkonfilén på det tjockaste stället så att halvorna hänger ihop. Bulta filén lätt från alla sidor så att den blir jämntjock. Om du önskar kan du trimma kanterna med en kniv. Restbitarna använder du förstås i en pastasås eller wok. Salta och peppra filén.
  3. Bredd ut kalkonfilén på ett bakplåtspapper. Bred ut baconskivorna på kalkonfilén. Bred ut fyllningen på baconet. Rulla med hjälp av pappret ihop filen med början i ena långändan. Bind upp rullen med stekgarn.
  4. Bryn rullen snyggt i en stekpanna i en blandning av smör och olja. Stick in en stektermometer där köttet är som tjockast. Undvik att spetsen sitter i fyllningen.
  5. Stek rullen i 175-gradig ugn tills mätaren visar på 72 grader. Låt rullen vila ca 15 minuter under folie innan du skär upp den.
  6. Servera kalkonrullen kall eller varm med granat-äppelris med pistaschmandlar.
Dryckesförslag
Fylld kalkonrulle
Ett lätt eller medelfylligt rödvin ur smaktypen Bärigt & Friskt binder samman de många vinvänliga smakerna från ost till svamp och pistasch till en njutbar symfoni.

Den som föredrar öl kan prova en aromrik mörk lager eller fruktig ale.