Fyllda ugnsbatater

Matskribenten och bloggaren Virpi Mikkonen presenterar här sitt favoritrecept: fyllda ugnsbatater. Fyllningarna kan också serveras i en skålformad sallad – varför inte prova på ”tacos” med kikärter och curry.

Ingredienser

  • 2 medelstora batater
  • olivolja

Fyllning

  • 1 lök
  • 4 dl kikärter (mogna)
  • 2 dl kokosmjölk
  • 1–2 msk jordnötssmör
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk havssalt
  • svartpeppar mald i pepparkvarn

Garnering

  • limesaft
  • färsk koriander
  • krossade jordnötter

Tillredning

  1. Värm ugnen till +200 °C. Skölj och klyv bataterna på längden. Gnid in snittytorna med olivolja och placera sedan bataterna med snittytan nedåt på en ugnsplåt överdragen med bakplåtspapper. Grädda bataterna cirka 20 minuter i ugnen.

  2. Laga fyllningen medan bataterna gräddas. Hacka löken, smörj en stekpanna med olja och bryn löken. Tillsätt kikärterna, kokosmjölken, jordnötssmöret och kryddorna. Stek blandningen cirka 10 minuter.

  3. Vänd bataterna (snittytan uppåt) och grädda dem ytterligare 5 minuter eller tills de är mjuka (prova med en gaffel).

  4. Ta ut bataterna ur ugnen och ställ dem på tallrikar. Slå på fyllningen, smaksätt med limesaft och garnera anrättningen med koriander och krossade jordnötter.

Dryckesförslag
Fyllda ugnsbatater

Till den fylliga, sötaktiga rätten med ringa syrlighet kan man med fördel servera en halvtorr, aromrik och frisk riesling från Alsace, Chile eller USA eller ett halvtorrt, syrligt och friskt rosévin från Italien eller Frankrike.

Fruktig och smakrik cider från Frankrike och England lämpar sig också utmärkt till rätten.

Ölvänner kan med fördel skölja ner bataten med veteöl eller lager som rimmar med eftersmaken.