Tillbaka
Recept

Gäddburgare enligt Jenni Häyrinen

Gäddburgare enligt Jenni Häyrinen

40 min
4 personer
40 min
4 personer

Gäddburgare med citronmajonnäs och klappgurka väcker smaklökarna. Jenni Häyrinen, som är känd för sin matblogg ”Liemessä”, bjuder på ett recept från sin nya bok Katukeittiö – parempaa roskaruokaa (ung. Gatuköket – bra snabbmat).

Dryckesförslag

Det lönar sig inte att täcka gäddburgarens fina smak med en alltför kraftig dryck. Friska och fruktiga eller nyanserade och strukturerade vitviner av druvan Riesling eller Sauvignon Blanc tål tilltuggets syrliga citron, utan att gömma gäddans smak.

Ölvännen kan prova till exempel på frisk och maltig lager, frisk och knastrande torr pils eller lätt och fruktig veteöl.

Ingredienser
  • Gäddbiffar
  • 500 g skinnfri gäddfilé
  • 1 dl grädde
  • 2 äggvitor
  • färsk dill
  • vitpeppar
  • salt
  • smör till stekning

Till serveringen
  • småfranska
  • citron
  • senap
  • citronmajonnäs (recept nedan)
  • klappgurka (recept nedan)

Citronmajonnäs
  • 1 dl rybsolja
  • 1 äggula
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 msk citronsaft
  • citronskal
  • en nypa salt
  • (vatten)

Klappgurka
  • en halv gurka
  • 0,5 msk socker
  • 1 korkfull spritättika
  • 0,5 tsk salt
  • färsk dill
Tillredning

Gäddbiffar

  1. Avlägsna större fiskben, dom mindre behöver du inte bry dig om. Skär gäddan i små tärningar.

  2. Rör ihop alla ingredienser och kör ihop till en pasta med en stavmixer eller i en blender.

  3. Klappa ut smeten med fuktiga händer direkt på stekpannan. Stek cirka fem minuter i smör på medelvärme. Vänd biffarna ett par gånger tills de är igenomstekta.

Citronmajonnäs

  1. Rör ihop olja, äggula, senap, honung och salt. Blanda antingen med elvisp, matberedare eller stavmixer. Tillsätt olja först försiktigt droppvis medan du hela tiden blandar om. Lägg till resten av oljan litet i gången.

  2. Tillsätt lite vatten om majonnäsen känns för tjock.

Klappgurka

  1. Skala och skiva gurkan. Häll alla ingredienser i en burk och skaka om kraftigt.

  2. Låt gurkorna stå en stund i kylskåpet före serveringen.