Gazpacho eller kall soppa med honungsmandel för varma dagar

Gazpachon är tomatig soppklassiker från Spanien. Soppan serveras kall och har lagom med tuggmotstånd.

Ingredienser

  • 5–6 (600 g) tomater
  • 2 (300 g) spetspaprikor
  • 1/2 (150 g) gurka
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1–2 bitar lantbröd eller ciabatta
  • 4 dl vatten
  • 1 burk (70 g) tomatpuré
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk honung
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • några droppar tabasco

Gomsmekande getostkulor och honungsmandel
  • 120 g mjuk getost
  • 10 hackade kalamataoliver
  • 0,5 dl skalad mandel
  • 1–2 tsk flytande honung
  • en nypa flingsalt

Tillredning

  1. Skölj tomaterna, paprikorna och gurkan. Skala vitlöken.

  2. Klyv paprikorna och avlägsna kärnorna och de vita väggarna. Rosta paprikorna tills de blir svarta på grill eller i ugn (nära värmemotståndet). Lägg därefter paprikorna i en plastpåse och låt dem ligga i påsen några minuter.

  3. Ta ut paprikorna ur plastpåsen och skala dem.

  4. Tärna grönsakerna och slå dem i en matberedare.

  5. Rosta brödet, skär det i bitar och slå det i matberedaren.

  6. Slå vattnet och tomatpurén i beredaren.

  7. Mosa, men lämna lite tuggmotstånd.

  8. Slå i vinägern, honungen och kryddorna. Blanda gazpachon. Tillsätt vatten vid behov. Smaka av med salt och peppar.

  9. Gör kulor av getosten. Tryck in olivbitar i kulorna.

  10. Rosta mandlarna i en stekpanna. Slå honung över de rostade mandlarna. Strö därefter lite flingsalt på mandlarna.

  11. Slå gazpachon i djupa tallrikar och låt den svalna.

  12. Garnera med ostkulor och honungsmandlar strax före serveringen.

Dryckesförslag
Gazpacho eller kall soppa med honungsmandel för varma dagar

Getost och sauvignon blanc är en utmärkt kombination. Till gazpachon rekommenderas en nyansrik och strukturerad sauvignon blanc från till exempel det svala kustområdet San Antonio i Chile.

För ölvänner rekommenderas ett fruktigt ljust veteöl med citrustoner som rimmar med gazpachons syrliga aromer.