Getostbollar med örter

De små getostbollarna är sprängfyllda med god smak. Ytan grönskar av sommarörter och inne i bollen gömmer sig en nötkärna. Och det bästa är att bollarna är färdiga in en handvändning.

Ingredienser

  • 1 rulle (450 g) fetost, t.ex. Chèvre Soignon
  • 1–3 msk grädde eller olivolja
  • ca 20 små macadamianötter
  • ca 3 dl färska örter, t.ex. gräslök, bladpersilja och timjan

Tillredning

  1. Smula getosten i en skål eller en mixer. Tillsätt ca 1 msk grädde eller olja. Kör till en jämn massa med stavmixer eller i mixern. Tillsätt vid behov så mycket vätska att massan lätt kan formas till bollar.
  2. Trilla bollar av massan. Tryck in en rostad macadamianöt i varje boll och tryck igen bollen.
  3. Finfördela örterna och lägg dem på ett fat. Rulla ostbollarna i örthacket.
  4. Förvara bollarna svalt. Tag ut dem i rumsvärme 15 minuter före serveringen.
  5. Servera bollar med t.ex. rostat lantbröd.


Så rostar du nötter:

  1. Rosta nötterna några minuter i en torr, het stekpanna tills de får lite färg. Låt svalna. Macadamianöten är en ljus skönhet som påminner lite om hasselnöten. Smaken är aromatisk och lite stark.
Dryckesförslag
Getostbollar med örter

Ett säkert val till de örtiga getostbollarna är en sauvignon blanc från Loiredalen eller nya världen.